Lösenord

onsdag, februari 26, 2014

Kulinariska preferenser: Mina favoritkök


Med tiden och åren har jag verkligen upptäckt tjusningen med att upptäcka olika sorters mat; olika sorters kök. Att testa olika maträtter, nya smaksensationer och kombinationer. Här listas mina fyra favoriter!


#1: Franskt
Det är nog ingen överraskning att jag älskar fransk mat; jag älskar ju allt med Frankrike. Jag avgudar språket, kulturen, sättet att vara, och inte minst maten. Paris har jag besökt fyra gånger, och alltid varit mån om att testa vissa franska specialiteter.


Det har varit allt från de godaste dessert-crêpes, till galetter, coq au vin, sniglar, moules frites, grodlår, anka och givetvis baguetter med massor av smör, nutella och marmelad. Inte minst hade jag en njutningsfull upplevelse när jag fick äta fondue med Bastian - också det en fransk specialitet. För ingenting slår ju måltider när man får bröd till maten, och speciellt inte när man får doppa (fransoserna är genier).


#2: Indiskt
Nära inpå kommer indisk mat - åh, jag får inte nog! De mustiga, varma grytorna med bönor och linser, eller biff, får mig helt lyrisk. Det bästa av allt - naan-bröd. För precis som jag betonade innan; så finns det inga bättre måltider än dessa när bröd erbjuds, och att doppa naan-bröd i en indisk gryta... där talar vi kulinarisk eufori.

Inte nog med att jag är en stammis på indiska restauranger - jag har även försökt mig på att laga det själv. Speciellt mina naan-bröd börjar jag bli riktigt stolt över (även fast de verkligen inte kan mäta sig med de äkta ännu!)...


#3: Italienskt
Pasta. Need I say more? Perfekt kokt pasta med en god tomatsås, mozzarella och basilika, och jag är såld. Olivolja, sprött pizzabröd, tomatsås och mozzarella på en pizza.

Visst är jag även haj på ett göra pizza själv (det är ju faktiskt då den blir som bäst),  och då är det från scratch. Man ska baka pizzadeg, koka pizzasås och ordna toppingen själv. Pasta, däremot, är jag inte lika skicklig på. Där föredrar jag kockarnas expertis.


#4: Amerikanskt
Egentligen tycker jag det amerikanska köket är rätt trist. Mest flottigt och osofistikerat, tjockt och ogenomtänkt. Inte alls vackert att se på, och oftast inte så speciellt gott heller. Däremot är det särskilt en amerikansk rätt som vunnit mitt hjärta - burgare.

Då snackar jag inte donken-burgare, utan riktiga gourmetburgare. Sådana med krispigt bröd, nymald färs, smält ost och fräscha grönsaker. Dessa finns på riktigt fina krogar, men även vissa kedjor som inriktat sig på bättre burgare. Hemmagjorda hamburgare är också en höjdare - i alla fall när man får krydda burgarna med färsk basilika och hur mycket spiskummin man själv vill.
Sedan kan man inte förneka en annan sak som är amerikansk så det bara smäller om det - Ben & Jerry's.
(Och där vet ni ju hur manisk jag är.)

---


Det var mina fyra kulinariska favoriter - kök som förtrollat mig och fått mig helt kär.
Smaksensationer jag inte kan få nog av, som jag vill äta om, och om, och om igen..
(Listan är exkluderad farmors matlagning, dock, som alltid är en fullpoängare!)


Så... Nu vet ni vad jag vill bli bjuden på för middag.5 kommentarer :

 1. men ååh vilket bra inlägg =) Det indiska och franska hade jag nog kunnat pricka in. Det amerikanska också med tanke på din förkärlek för B&J o dina skills på hamburgebak =)Italienska var en liten, men i min smak väldigt värdig, överraskning på listan =)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Vilket megabra inlägg. Mat från andra kulturer är verkligen värt att upptäcka.

  SvaraRadera
 3. Åh tack så mycket :) jag vet inte hur många kvadrat den är men kanske 20? jag har ett rum med kök/soffa, ett sovrum och sen toalett/dusch. Det är ganska lagom tycker jag! Det är inte för litet och inte för stort :) Fina bilder i inlägget, du kommer att älska att bo i Paris eftersom du älskar fransk mat :) något som är lite tråkigt för mig och dom flesta andra au-pairerna (men det behöver ju inte bli så för dig) är att man gör jättetråkig mat till barnen eftersom dom oftast inte äter riktig fransk mat. Det blir mest enklare pastarätter, korv, fiskpinnar, osv..
  Däremot får man ofta äta riktig fransk mat när man äter tillsammans med hela familjen och sen kan man ju äta ute på helgerna!

  SvaraRadera
 4. Jaa det är ganska stort för en studio, jag vet många som har det mindre men det funkar ju också! Haha jag äter ute ganska mycket men det blir så för man har ju rätt mycket fritid och då blir det oftast att man går och äter frukost, lunch eller middag ute :) jag tror att råbiff och sniglar är det godaste jag ätit här :) jag har lite svårt att äta inälvor även fast nästan alla gör det här..men ska försöka att testa det lite mer, man vill ju testa allt!

  SvaraRadera
 5. Har du någonsin fått testa det spanska köket? Tapas, aioli, patatas bravas, paella... JAG DÖR SÅ GOTT!
  Churros con chocolate MÅSTE du testa nångång :)

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)