Lösenord

onsdag, januari 18, 2017

Göra egen smörgåstårta

I måndags började rutinerna återigen för Emil, och medan han jobbade sitt sedvanliga 7-16 så var jag hemma och bockade av saker på min TO DO-list. Förutom att duscha, blogga och ta selfies så ingick det viktiga saker så som att söka jobb, diska, slutföra den franska intervjumallen och träna på att utföra intervjun. Här är någonstans när jag bockar av mitt selfie-uppdrag... (okej nej jag skrev inte selfies på listan på riktigt)....




Men när han kom hem skulle vi göra något vi pratat om i mer än en vecka: Göra egen smörgåstårta!
I butiken köpte vi allt som vi kunde tänkas behövas. Ost, skinka, dill, ägg, tonfisk, leverpastej, citron, grädde, cream cheese, räkor... 




Eftersom vi har lite olika preferenser och idéer valde vi att göra två olika, och jämföra vilken av dem som blev bäst. Jag satte mig direkt i tävlingsmode och var taggad till tusen att vinna både på estetik och smak. *stretchar*

Så satte vi igång!



Förarbetet blev att skala räkor, göra tonfiskröra, vispa grädde, koka ägg och pussas utan att kladda ned varandra. 

Min bas blev en tonfiskröra på gräddfil, majonnäs, tonfisk, rödlök och gurka, medan Emil gjorde sin på grädde, majonnäs, senap och knaperstekt bacon. Därefter började vi bygga på höjden.




Roligast skulle såklart bli att dekorera. Jag körde en hjul-variant med varannan gurka, varannan äggskiva och en ram av dillkvistar.



Emil gjorde nästan samma sak, fast med ett litet annat upplägg. 


... Eftersom han inte gillar räkor hade han rullader av ost och skinka istället.


Själv hade jag en räkbädd uppepå.


Kolla vad han sliter, smörgåstårtemannen!


... Nu börjar det likna något. Jag kände mig självsäker på en vinst! #HejaLagRäka



När tårtorna var klara var det dags för det obligatoriska photoshoot:et i köket. Jag älskar ha en pojkvän som är lika engagerad i sociala medier som jag själv är.



Det här är vad han fotar. Se koncentrationen!



Appropå det! Emil påpekar varje gång att jag tar bilder på honom när han har huvudet nedsänkt och man i princip bara ser skalpen och pannan på honom. Men jag tycker det är bra bilder!! Visst?! Håller ni inte med mig, inte är dessa att underskatta? De är så *in the moment* liksom!




Här är alla fall mitt mästerverk. 
Smörgåstårta med tonfiskfyllning, garnerad med gurka, ägg och dill samt toppad med ost- och skinkrullader, räkor och citron.









Så nu vet ni vad som blev till middag på måndagkvällen (och min frukost tisdagsmorgon)....
Estetiskt kom vi överens om att min var *lite* vackrare än hans, vilket han sade berodde på att jag hade så färgstarka och fina räkor på min, som han inte hade. Smakmässigt var det lika - min var maffigare och smakade verkligen tonfiskröra, och hans smakade mer som en klassisk smörgåstårta. (Vet dock att Emil föredrog sin, eftersom han inte gillar räkor och antagligen inte tonfisk så mycket #megafail).

Himla goda var dem båda i min mening, i alla fall! Hur har ni gjort?

20 kommentarer :

  1. Smarrigt! Jag brukar (eller brukar och brukar, har gjort smörgåstårta en gång och då gjorde jag så här) ha krossade ostbågar på sidorna. Gott och snyggt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅH!!! Krossade ostbågar?! Hur kunde jag missa det, det låter episkt.. :O

      Radera
  2. Åh, smörgåstårta! Älskar förövrigt att diskutera maträtter som går att variera för att se hur andra gör dem (typ köttfärssås, det känns som en viktig första dejten-fråga att fråga: "hur gör du din köttfärssås?").

    Hur som helst så brukar jag skippa majonäs i min smörgåstårta pg a ej gott. Första lagret består av tonfisk blandat med gräddfil (och massa citronpeppar), andra lagret av hackade räkor, hackad rödlök och creme fraiche och sedan brukar hela tårtan dekoreras med ett lager av gräddfil, räkor ovanpå och gurka på sidan. Klart!

    (gud vilka cravings jag fick efter smörgåstårta nu!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHA! Det roliga är att det var ett av Emils och mitt första samtalsämne.. Diskuterade (och sedan jämföra i praktiken!) våra två köttfärssåser..

      Oooh, din lät god... Jag håller med om att syrligheten är godare än majonnäsens fethet. Och visst är det gott med smörgåstårta, när man inte ätit det på ett tag? Men så fort man fått i sig en bit vill man inte ha mer på flera månader typ, haha..!

      Radera
    2. Haha, vad kul! Ni borde ju prova att laga fler maträtter och jämföra hur era ingredienser skiljer sig åt! :)

      Jaa, verkligen. Smörgåstårta är en sådan där rätt som man tröttnar snabbt på!

      Radera
    3. Haha, ja, det håller jag med om! Smörgåstårta blev ju också en liten jämförelse, oss emellan.. Vad mer för maträtter kan man jämföra?

      Jo, och det måste ju vara för att smörgåstårta är så jävla MAFFIG. Och har så bestämda smaker liksom.

      Radera
    4. Hm... köttbullar? Tänker att kryddningen säkert kan skilja sig åt! Men annars typ varma mackor eller något sådant där kanske? :)

      Radera
    5. Varma mackor har vi gjort! Då hade vi typ lika, fastän han hade obligatorisk tomatsås på båda sina, jag hade det bara på en.. (fast kan erkänna att det var godare med tomatsås.. Typ en pizza-macka?). Köttbullar gör man ju sällan I alla fall jag. Jag köper Scans..

      MEN HAMBURGARE! Hur kan konstruerar en hamburgare måste ju vara hemskt olika???

      Radera

  3. Måste säga att jag tycker din blev riktigt vacker. Den ser ut som den kommer från ett bageri! Sen kan jag inte uttala mig om hur jag gör smörgåstårta, då jag inte tycker om det och aldrig har testat göra en egen...

    Haha läser kommentaren från Louice och ditt svar samtidigt som jag skriver. Just det där med hur man gör sin bolognese... Här om helgen skulle jag och mr hemlig göra vegetarisk bolognese (eftersom jag inte äter kött). Jag brukar improvisera när jag lagar mat och lite rött vin gör en bolognese mustig och härlig. Men när jag hällt på sisådär 1dl rödvin stirrar han med stora guldfiskögon och jag inser ju att han inte är så förtjust i rödvin... Måste jag säga att jag försökte kyssa bort misstaget samtidigt som jag typ ville sjunka genom jorden? Lyckligtvis blev den riktigt god (trots vegofärs dessutom) och vi kan skratta åt det (även om jag fortfarande inte tycker det är så roligt, haha).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Awww, tack! Vad fint av dig (jag slet faktiskt en hel del med den!).

      Varför är han hemlig?? Kan jag inte få en BOKSTAV i alla fall? Mr K? Mr O? Mr P? Hahaha... Men sötnos, vilket drama! Är det något han har svårt för, just rött vin? Och hur mycket vin smakade den till slut? Du är ju också i det här stadiet när allt är lite känsligt och svårt och man inte riktigt vet var man har varandra än, haha. Sådär så att ett litet misstag som rödvin kan få en att skämmas så enormt! (Men vilken söt historia, tack för att du delar med dig, haha! :* )

      Radera
    2. Han är väl inte hemlig. Det är väl mer att vi är i det stadiet när allt är svårt och man inte riktigt vet var man har varandra, haha ;) Vi kan kalla honom Mr V, tids nog får vi se om han kan få kliva ur garderoben, haha. Just rött vin har han lite svårt för ja, men tur nog så smakade den inte vin utan bara mustigt! Så det blev ju bra trots allt :) (Tack för allt du delar med dig, så mysigt att gå in och läsa här) Kram <3

      Radera
    3. Haha, nä, det förstod jag också. Det pirriga nya...! Mr V, det tycker jag låter bra. Du MÅSTE hålla mig uppdaterad om hur ert dejtande går och utvecklas, ok? Det är en order!!!!
      Och det var det jag tänkte - ofta smakar ju vin i mat inte VIN, utan bara blir en rikare underton.. Vad jag hört, alltså, eftersom jag själv inte lagar mat me dvin *nykteristfasoner* :P
      Stor kram! <3

      Radera
  4. Alltså orkar inte titta på så smarriga godsaker när jag är fast på ett tåg och hungrig som en gnu! Men snart hemma och då blir det minsann pasta, sojabullar och hutlösa mängder ketchup! Men på tal om smörgåstårtor brukar jag ha tre lager: ett med mixad avokado, citron och krämfräsch, ett med hummus och ett med soltorkade tomater, basilika och creamcheese. Sen går jag bara bananas på dess utstyrsel. Är ju minst lika roligt att dekorera som att sätta tänderna i den! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ååh, förlåt Ceciliaaaa... Men pasta och ketchup och bullar (av olika slag!) är också så förnedrigt gott alltså...
      Haha, oj, vad olika vi är! Själv är jag ingen avokado-person, och hummus tycker jag är gott men äter SÅ sällan. Kanske också för att jag väljer mer animaliska alternativ, och så blir det lätt utan hummus liksom, som annars kan ha en huvudroll i maten.. ;)
      Jag håller med! Pyssla är ju det roligaste. Mat en får pyssla med är bäst (därtill burgare, tacos, osv osv).

      Radera
  5. Du skulle kallat in mig som expertdomare! Jag älskar räkor men framförallt tonfisk så på din beskrivning av tårtorna tror jag att jag skulle ha föredragit din.

    SvaraRadera
    Svar
    1. DET borde vi gjort!! Speciellt nu när jag ser hur oddsen hade sviktat i till min fördel.. ;) Nu var vi tvungna att vara domare själva, och då röstade man ju *helst* på sig själv, haha.

      Radera
  6. Omggg, det där ser helt episkt ut - trots att jag varken gillar smörgåstårta eller räkor, hehe... Min smörgåstårta hade bestått av typ tio lager hönökaka med smör. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHA! Vad rolig du är, Emma! Hönökaka med smör, alltså, det lät ju också FÖRJÄVLA gott? Älska bröd med smör. Kanske inte den estetiska vinnaren, men om det inte fan hade blivit *godare* än min ändå.. :O

      Radera
  7. Din smörgåstårta ser verkligen vacker och aptitlig ut! Och professionellt gjord dessutom! No kidding, när jag såg bild på Insta trodde jag lite att den var köpt.. ^^ :) Älskar smörgåstårta, men kan inte äta det ofta. Man blir liksom mätt i typ en månad? Haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK Malin!!! Trodde den var köpt?! VILKEN komplimang, snacka om att göra mig på bra humör, haha!
      Och jag håller verkligen med dig - äter man det en gång är man klar på smörgåstårta för typ ett halvår framåt, haha. Så jädra uppfyllande.

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)