Lösenord

lördag, december 17, 2016

Om psykologprogrammet på SU

Först och främst vill jag att vi alla skriver en liten rad och grattar Emma, som nyligen blivit intagen att börja på psykologprogrammet! Hurra, hurra, hurra! Precis lagom till att jag slutar, dessutom, (hur pyton är inte det? Annars hade vi kunnat bli studiebuddies!).

I vilket fall som helst så skrev Emma en radda frågor om just psykologstudier på SU, och här tänkte jag ta och skriva lite om mina tankar och upplevelser, samt praktiska tips, kring allt.


Terminerna
Det finns totalt tio terminer på psykologprogrammet på SU. Fram till termin 6 är saker rätt basic, och vi läser brett. Det är utvecklingspsykologi, neuropsykologi, personlighetspsykologi, etc...
Termin 6 äger som praktiken rum, och vi tillbringar ett halvår ute på arbetsmarknaden (det var här jag fann plats på en par/familjeterapi-klinik).
Termin 7 väljer man inriktning - antingen KBT eller PDT. Då splittras klassen i två delar som har separata kurser. Termin 7-9 har vi egna klienter som vi behandlar på mottagningen, och termin 10 tillbringas för valbara kurser och examensuppsatsen.

Svårighetsgrad
Jag ska inte sticka under stol med att psykologprogrammet är tufft. Det är det. Det är mycket plugg, många föreläsningar, mycket egenläsning, avancerade ämnen och ännu mer avancerad kurslitteratur. Jag har tvingats lägga mycket kraft, tid och viljestyrka på att klara mig igenom detta - och samtidigt försöka hålla ett privat liv på sidan om. Men det mesta klarar en sig igenom om en har en öppen dialog med kursansvarig, ber om hjälp när det behövs, och vågar ta pauser där det är nödvändigt. Jag kan nog säga att termin 5 var en av de tuffaste (psykiatri och många andra parallella småkurser), termin 6 var jättehärlig (med praktiken) och termin 7-9 tyckte jag var rätt tuffa (med organisationspsykologi och statisik som fokus).

Betygsystemet
De flesta universitetsstudier har G (godkänt) och U (underkänt). På SU är det lite annorlunda - vi använder oss av bolognasystemet. Det innebär att vi har ett system liknande det amerikanska, eller även gymnasiet. Vi har A-F, där A-E är godkänt och F är underkänt. På sätt och vis tycker jag det är lite spännande att jag kan se exakt var på skalan min prestation hamnar, men det bringar även lite onödig prestationsångest för dessa som jag (och alla andra ambitiösa jävlar som kommit in på programmet) som strävar efter att alltid vara bäst?


Kolonilotterna vid universitetet

Studentlivet
Studentlivet är inte så utpräglat på psykologprogrammet. Det har inte funnits någon officiell nollning just på psykologiska, även fast jag hört att det är mer frekvent ute på andra program på SU. Vi brukar däremot ha en välkomstmiddag, som termin 2:orna skapar för termin 1:orna varje år. Och så finns det ölkvällar på Bojan (ett café i anslutning till campus) på torsdagkvällar! Annars får en försöka mingla så gott en kan privat i klassen - det finns bland annat lite team-building-föreläsningar i början av termin 1, där en får chansen att lära känna den andre.
Om jag upplevde det svårt att få nya bekantskaper? Inte alls! Alla är lika nya som du, alla vill ha vänner. Bara att gå runt och prata och försöka skapa kontakter. Däremot är jag lite mer introvert, och har faktiskt inte varit så benägen att knyta an med mina klasskamrater (även fast det också har hänt, givetvis)...

CSN-lån eller extrajobb? 
Bidraget är runt 2800 kronor och det får man helt gratis. Lånet får upp inkomsten till 9000 kronor/månaden, och då har man lite lättare för sig. Själv har jag inte tagit lånet, eftersom jag lyckats jobba upp det med ett extrajobb på sidan om. På så vis har jag fått in 4000 kronor i månaden + bidraget, vilket precis räckt till hyra och mat. Däremot innebär det att jag haft tuffare med tidsplanering och ork vad gäller studier i vissa fall, och jag har flera klasskamrater som aldrig skulle kunna tänka sig att jobba och plugga samtidigt - det blir för hårt. Men det är nog väldigt individuellt; vad en klarar av, och vad en vill!
Samtidigt är vissa kurser obligatoriska och en kan inte missa alla föreläsningar i förmån för jobb. Då kanske det är bra att i så fall välja eller helgjobb, eller kvällsjobb?

Om jag hade fått tänka om... Så hade jag nog tagit lånet ändå. Alltså, jobbat och betalat allt utan lånet, men investerat lånet i fonder/aktier. På så vis hade jag kunnat tjäna ihop en hacka, och sedan betalat tillbaka hela lånet i en schwung.

KBT kontra PDT
När vi kommer upp till termin 7 måste vi välja inriktning. Det är antingen KBT (kognitiv beteendeterapi) eller PDT (psykodynamisk terapi). Det finns så mycket att säga om vardera inriktning, och det finns många olika åsikter om varje...  PDT är den traditionella, gamla inriktningen som funnits i alla tider (sprungen ur Freud och psykoanalysen), och KBT är den nya vågens terapiform (mer strukturerade metoder och tydligare tillvägagångssätt). Rent framtidsmässigt kommer nog KBT vara mer efterfrågat i framtiden (och lönerna är högre), men PDT är fortfarande starkt förankrat och vissa anser att den är mer "jordnära". Däremot ska man ALDRIG välja en inriktning strategiskt, utan ta det hjärtat vill! Hur ska en annars orka plugga två år i ämnet som inte passar ens terapistil? (Vill ni veta mer om respektive inriktning så är det bara att googla!).


Emelie och kungspyton (i terapisyfte)  under temrin 7

Studentlitteratur och egenterapi
Det kostar att plugga, det är inget snack om saken. Själv har jag varit väldigt snål med kurslitteratur, eftersom jag inte har haft en så stark inkomst. Jag har varit väldigt nitisk med att låna på bibliotek (jag har åkt runt hela Stockholm och letat böcker på olika bibliotek i förorter!), försöka ladda ned på nätet, locka fram böcker i PDF från gamla klasskamrater, lånat från högre terminsgrupper, och ibland... bara försökt klara mig på föreläsningsanteckningar. För vet ni - att köpa all kurslitteratur är omöjligt om man inte är en rik jävel. Så, försök hitta en balans, och köp det som du känner att du vill behålla efter programmet - försök låna eller skit i resten.

Egenterapi
Alla psykologstudenter måste gå 100 timmar i egenterapi. Detta är i syfte att veta hur en terapisituation ser ut - inte bara som terapeut, men också som klient. Förutom att få en inblick i den kliniska delen av yrket (för inte behöver en bli kliniker/terapeut bara för att en är psykolog!), så kan en även ta denna möjlighet att gå igenom lite "issues".
Psykologiska institutionen bidrar med 400 kornor för varje session. Det sorgliga är ju att en session kostar mellan 900-1500 kronor, och att resterande kostnad ska betalas själv...

Mitt tips? Skriv mail till den terapeut du är intresserad av (det finns site:er där en kan söka terapeut) och fråga om de har studentrabatt. Jag hittade en terapeut (PDT) som hade sessioner med mig för 600 kronor/sessionen (alltså betalade jag bara 200 kronor i veckan för det!) och senare en terapeut (KBT) som tog 1200 kronor (betalade 800 kronor i veckan). Många terapeuter kan faktiskt erbjuda rabatt om en bara förklarar situationen.

Utbytestermin och sabbatsår
Det här har ju jag varit inne på, i och med min mani till Paris..! Enligt min efterforskning är det fullt möjligt - bara SU har ett samarbete med det utomlandsbelägrade universitetet. Så lyckas du få en match, eller via Erasmus, så är det en win! Tyvärr fanns det ingen psykologisk koppling mellan universitet i Paris och SU, så där fick jag lägga ned...
Sabbatsår blir, sedan två år tillbaka, enbart beviljade vid sjukskrivning eller barnledighet. Annars har en tyvärr ingen garanti att få tillbaka sin plats, men vill en chansa KAN en ha tur och få en plats om en valt att ta sabbatsår ändå ("på egen risk"). Alltså: Sabbatsår var tokvanligt innan denna nya regel trädde in. Nu mycket mer sällsynt.

Smörgåslunch under en heldag


Så, Emma! Hur var det? Något jag missade?


8 kommentarer :

  1. Åhh Emelie, tack snälla för det otroligt utförliga svaret! Blir alldeles rörd av att du tog dig tid att skriva det här inlägget. Nu känner jag mig både klokare och lugnare inför studiestarten i vår. :) Hade varit awesome om vi hade kunnat vara studiebuddies också, haha! Tänkte på det du skrev om betygssystemet: hur viktigt är det egentligen att få höga betyg i de olika kurserna? De andra universiteten har ju, som du nämner, endast G-VG (om ens det). Är det något framtida arbetsgivare tittar på och använder sig av när det kommer till PTP-platser t ex? Stort, stort tack igen för det här inlägget och hoppas att du får en härlig helg! :) KRAM <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad skönt att det bidrog!! <3
      Men du börjar ju i januari, så jag kanske stöter på dig där under maj/juni eller så... ;)

      Betygen har ofta ingen betydelse alls. Eftersom så många andra inte HAR A-F så tittar arbetsgivare inte på betygen. Viktigare är i så fall meriter - att du har extraknäckt på ett arbete som är relevant för den post du söker. I alla fall har jag inte lagt något krut på det, för jag är glad för minsta C numera! Stor kram, och grattis igen! <3

      Radera
  2. Stort grattis till Emma! Detta inlägg var jätteintressant överlag! <3

    Hur mycket tid skulle du säga att du lägger ner på studier per vecka? För det känns i bloggen som att du har så himla mycket tid över till annat, till blogg/Nyköpingsbesök/restaurangbesök/jobb, men du kanske bara har en väldigt effektiv studieteknik? I sådana fall får du gärna lära ut den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det! :D

      Oj oj oj.. timmar? Det är så olika beroende på kurs, och hur intresserad jag är. Vissa kurser kör jag all in och vill verkligen ha A, andra kurser bryr jag mig inte ett dyft och nöjd för ett D eller till och med ett E.. Sedan har jag haft tur, för jag behöver väldigt sällan plugga mycket för att lyckas. Jag har ett bra minne, stundvis fotografiskt (asnice att komma ihåg en hel sida i en bok genom att "läsa" den för sig själv ur minne), jag lär mig snabbt och effektivt. Ofta genom att bara gå på föreläsningar. Men sedan lägger jag visst kanske.. Någon timme hit och dit utöver skolan, i veckan?
      Min studieteknik kallas 50% dokumentskrivning, 50% facebook. Haha!

      Radera
  3. Vilken inriktning går du? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, se om du kan gissa dig fram till det... :'3

      Radera
    2. Gissar på KBT med tanke på din kompis ormen ;)

      Radera
    3. Bingooo! Skriver mer och mer om vilka KBT-kurser jag går, här i bloggen, med :D

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)