Lösenord

söndag, december 25, 2016

Julafton från morgon till kväll

Julaftonsmorgonen vaknade jag upp egentligen tidigare än önskat, men inte tidigare än dessa två favoritkufar. Farmor och farfar satt redan och kikade på Nyhetsmorgon och drack kaffe. Min syster och hennes bästa vän låg fortfarande och sov, och min faster med familj hade ännu några timmar på sig att anlända.



Julaftonsfrukosten bestod av gröt, ostrostis och varm oboy i en mugg med mitt bebisnylle på. *bästa julfrukosten*



Helt plötsligt dundrade resten av familjen in genom dörren - min faster Malin, hennes partner Mats och mina två kusiner Wilma och Linnéa. De började fylla på klappberget under trädet på studs. (Jag kommer ju själv ihåg när jag var tio år och presenter var det bästa som fanns?).




Wilma har en mega-kusin-crush på mig, vilket innebär att jag i regel snapchattas konstant när vi inte är tillsammans, och i princip sitter ihop när vi är i samma rum. Här har vi mig, Wilma och min syster. Wilma har gjort flätor på alla i familjen som har längre hårstrån än 5 cm.



Här är vi och värmer oss framför brasan, medan resten av familjen spökar omkring runt om.


Farfar tjuvstartade innan jullunchen med att äta lite av det traditionella rökta vildsvinslåret. 


Det är inte jul på riktigt utan ett rökt vildsvinslår.



Under förmiddagen hände det massvis med saker - min syster klippte och sminkade mig, jag slutförde Emils present (pojkvännens, inte hundens) och så tog vi selfies. Snapchat gick varm, bokstavligt talat.




Min faster Malin är lika selfie-galen som vilken annan fjortonåring som helst, och försökte få till den *perfekta* jul-selfien.



Det gick väl sådär. Dvs. Hund- och släktkaos. 


Vid halv tre blev det mat! Mat mat mat! Jag lyckades bara få en bild på det kalla bordet, men visst kan ni själva föreställa er köttbullar, prinskorv, vildsvinskorv och kokt potatis utan problem?




Den varmrökta laxen var utan tvekan det godaste på julbordet (ja, förutom vildsvinslåret då). 

Efter tre och Kalle (som vi bara tittade halvhjärtat på) blev det klapputdelning. Farfar gick för 24:e året i rad och handlade tidningen, och nissen Wilma följde med. Sedan blev det klappberg på bordet.




Julklappsleken tog som vanligt flera timmar. Jag, som inte önskade mig något speciellt, fick massor av fina saker..! Tröjor, termostrumpbyxor, varma toffor (det mesta som en frusen flicka kan önska sig!) och även lite nytt smink.




Efter mat, massvis med choklad, clementiner och parfait kom jag in i ett matkoma som inte var redigt, men innan jag gick och lade mig så kom farmor och farfar fram till mig, och gav mig min 25-års-present i förskott (jag kommer ju vara i Paris när jag fyller år).

Och det var.. Ja... Det var den finaste gåvan jag någonsin fått, och jag kommer skriva ett helt inlägg om det. Jag blev så rörd och blödig att jag började gråta, och kunde inte hålla mig. Fy, vad jag älskar min farmor och farfar.

Kvällen avslutades med telefonsamtal med Emil (som skulle fira jul med mig och min far dagen därpå, vilket bestämdes lite halvspontant dagen innan?!) - alltså fortfarande inte hunden, utan pojkvännen - lite snack med Kajsa i ett annat sovande hus, och sedan gos med Emil (denna gång hunden).


Hoppas ni hade en God Jul ni med! Var var er godaste del på julbordet? Berätta för mig!

18 kommentarer :

  1. God jul, fina du! Nyfiken på att läsa om den rörande 25-årspresenten! Jag tillbringar hela veckan med vänner och familj på västkusten. Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västkusten? Åh, så fint..!
      Jag publicerar inlägget om presenten imorgon, tjoho! Kram på dig, fina du, och god fortsättning!

      Radera
  2. God jul! I år firades julafton som sig bör med familjen, farmor och mormor hemma i Värmland, nytt för i år var alkoholfri snaps på julbordet! Förra årets julaftonsnatt spenderade vi i en taxi på väg till sjukhuset, så att få vara hemma och spela klart spelet på kvällen var guld värt. Idag är jag fortfarande mätt, och kommer vara det i en vecka framöver. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men fy, vilken tur att ni kunde göra revansch detta år... Sjukhusvistelse på julafton låter ju så lagom hemskt...
      Och jag tror mer än du kommer vra fullproppad hela vägen fram till nyår, haha. Tack för att du delar med dig! Förresten - var den alkoholfria snapsen god?
      Kram, Ebba!

      Radera
    2. Snapsen var riktigt god! Jag gjorde helt vanliga ingefärsshots, och eftersom jag gillar ingefära och aldrig har smakat "vanlig" snaps tyckte jag absolut att det var värt! Alla kunde dricka, oavsett barn, nykterist, bilförare, sjukdom osv så det vill jag fortsätta att göra :)

      Radera
    3. Det lät ju som en kalasidé! Wow.... Kanske jag ska fundera på till näst aår (även fast jag inte är så förtjust i ingefära... Har du tips på andra råvaror man kan använda?).

      Radera
  3. God jul Emelie! <3 Det ser så fantastiskt mysigt och idylliskt ut hos dina farföräldrar! Jag tror jag överlevde julafton på rödbetssallad, sojabullar och vörtbröd! Tunnbröd med ett redigt lager smör och ost är inte fyskam. Är verkligen en mackbrud rättigenom! Åh, sen lindorchoklad! Fasen, är egentligen i paltkoma från gårdagen men ändå så sitter jag här och frestar mig själv! Hoppas du får en fantastiskt god fortsättning! Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. VÖRTBRÖD. Åh, hur överlever man utan vörtbröd egentligen?! Och jag håller med dig, är lika smörgåsgalen själv. Jag tror jag åt fyra vörtbrödsmackor och en knäckemacka till maten? Med julosten också, som man /egentligen/ inte älskar sådär supermycket men blir skitgod bara för att den kommer fram till jul?
      Jag önskar jag kunde minska sötsakerna men en viss Emil har visst kakor, tårta OCH bullar kvar i kyl och frys, haha. Kram, fina du <3

      Radera
  4. Jag är vegan och lagade således en sektion av julbordet enbart till MIG (och min vegetarian till moster), vilket var fantastiskt. Jag gjorde griljerad rotselleri, rotfruktsgratäng med svamptäcke, ris- och kikärtsbullar och senapsaubergine! Det absolut bästa var rotsellerin, som tillagas som julskinka, länge i ugnen, öst med en reducerad lök- och vitvinssky, och griljerad med senap, ströbröd och persilja. MMM. Och nu får jag äta det åtminstone två dagar till!! Dör. God jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken julelyx!!! Det förtjänade du allt, kan jag säga. Jag har faktiskt ätit rotselleri/vegansk julskinka, och den var riktigt god faktiskt! (kan inte vara så fräck att säga att den är godare än köttvarianten, men sedan är jag ju en köttätande best också)... God jul, Lina! :D

      Radera
  5. God Jul, kära Emelie! Så mycket kärlek genom bilderna, underbart att få ta del av. Själv är jag påväg till det tredje och sista julfirandet. Mina favoriter på julbordet igår var utan tvekan min goda grönkålsallad, rödbetshummus, lagrad ost och boveteknäcke. Men mysigast är ändå glöggmyset!
    Kramar och ha ett fortsatt fint julfirande <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagrad ost <333 Var det någon annan än den traditionella julosten, tro? Och jag önskar jag gillade glögg, det har jag tyvärr aldrig gjort. Och mysigt nog, att trots att julfirandet är slut så börjar nyår snart. TJOHO PÅ DET!

      Radera
  6. Du lägger alltid upp så mysiga bilder från Mariefred och nu med julen blev de liksom ÄNNU mysigare! Angående julbordet är jag familjens tant som älskar Janssons frestelse. Trots att det bara är jag och mamma som äter av den blir jag förnärmad om någon föreslår att vi ska hoppa över den och direkt kränkt om någon föreslår att vi ska byta ut den mot potatisgratäng. Det är INTE samma sak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tycker du? Jag själv känner att jag liksom inte lyckades fånga *essensen* i myset, men om du ändå ser det så får jag vara nöjd! :D
      Janssons... Kan du förstå att jag ALDRIG smakat det? Aldrig någonsin. Helt sjukt faktiskt, för vi har ju aldrg haft det i vår familj. Kände ni er kränkta i jul, eller fick ni er Janssons utan protest detta år? ;)

      Radera
    2. Åh, jag var helt beredd på att du skulle svara att du inte gillade Jansson (vet inte varför jag ser dig som en anti-Jansson-person?) och så visar det sig att du inte ens har smakat. Tror du att du skulle tycka om det? Har du smakat ansjovis i något annat sammanhang? Jag fick min Jansson i år (vi gjorde en pytteliten till bara mamma och mig), kände mig mycket glad och okränkt :)

      Radera
    3. HAHA, verkar jag som en anti-Jansson??? HUR kan du dra de slutsatserna? Vad karaktäriserar en sådan person?
      Jag har liksom aldrig ätit ansjovis på så vis att jag kan säga om jag gillar det eller inte.. Men jag har fått höra, och fått uppfattningen om, att det mest smakar saltigt? Eller?

      Vad skönt! Ingen ska behöva känna sig kränkt på julafton! Speciellt inte Jansson-kränkt ;)

      Radera
    4. Alltså jag är själv lite förvånad över den här konstiga fördomen om dig som anti-Jansson-person som kröp fram ur mitt inre :) Det stämmer att ansjovis är salt men det har också en väldigt "fiskig" och skarp smak. Lite som sardeller eller fisksås (den sort som används i tex thaimat), fast ansjovis är ju annorlunda kryddad. Eftersom du har vissa saker du verkligen inte gillar antar jag att jag ser dig som lite... kräsen? Och eftersom så många i min närhet inte gillar Jansson uppfattar jag väl det som något som är svårt att tycka om. Fast egentligen är det ju helt omöjligt att avgöra från utsidan om en person gillar Jansson eller inte. (Okej, nu är jag VERKLIGEN nyfiken på ifall du skulle tycka om det eller inte!)

      Radera
    5. Hm.. Jag gillar ju fisk (och speciellt att prova nya smaker)... Ah, vi får se om det finns en Jansson för mig i framtiden, och i så fall vad jag tycker. Jag brukar ha ett öppet sinne kring att testa ny mat, så det är intressant att du ser mig som kräsen! Jag menar, jag älskar att testa nya saker, men samtidigt bestämmer jag mig rätt snabbt - och jag är en antingen-eller-människa. Antingen älskar jag det, eller så hatar jag det. Men först smakar jag alltid! :D

      Om jag någonsin äter Jansson, så lovar jag att skriva en personlig recension, tillägnad dig, här i bloggen!!

      Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)