Lösenord

måndag, maj 09, 2016

En lista om mig och mat

Jag ramlade över den här listan häromdagen, och direkt började intressealarmet tjuta. Vilken utomordentligt trevlig och härlig lista som Annie skrivit, tyckte jag! Så jag satte mig och började knåpa på den på en gång, och här har ni svaren.


Vilken är den godaste pastarätten?
Hmm, jag älskar ju klassikern tomatsås med färsk basilika och parmesan... Eller bara pesto? Ska jag spetsa till det tycker jag spaghetti bolognese är en självklar höjdare.

Hur var du med maten som liten?
Lustigt nog så är jag mig rätt lik smakmässigt, som i nuläget. Länge var min favoriträtt galetter - som pappa kallade crêpes (nybörjarmisstag!), och som i princip var pannkakor fyllda med ost och stekt köttfärs, som vi åt med sylt. Vilket nu när jag säger det låter helt bananas.
Samma saker jag avskydde som barn avskyr jag än idag - kaviar, senap, jordgubbar, hamburgerdressing... 
Saker jag däremot lärt mig att tycka om är mozzarella, oliver, lufttorkad skinka, fetaost och lök!

Den bästa smaken på chips?
Under hela min barndom var grillchips det som gällde - nu lutar jag nästan lite mer mot sourcream & onion...

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?
1. Ost. 2. Vitlök. 3. Basilika.

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
Franskt! Eller indiskt... Eller italienskt. Just pick one, I'd be a happy gal.





Tipsa om något bra matkonto på instagram? 
Jag totalälskar @dennistheprescott och hans uppsättningar och bilder... Wow...

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?
Okej - först och främst så ska det vara i pitabröd (gärna som Christoffer bakat). Sedan ska den innehålla köttfärs, riven ost, min tacosås, crème fraîche, tomat, gurka, rödlök och isbergssallad. Enkelt.
(Sedan har Christoffer introducerat mig för stuvad majs på sista tiden, och det är också fasligt gott faktiskt..)

I vilken form är potatis som allra godast?
Farmors potatismos alla dagar i veckan!
Annars... Potatisgratäng är gott. Klyftpotatis helt okej. Men kokt tycker jag är rätt trist...




Har du någon dyr matvana?
Egentligen inte... Det vore väl glassen då? 50 kr/burk är rätt omständigt.. Men annars är jag rätt driftig med att jag aldrig slänger mat, köper när det är extraerbjudande och har ofta inget emot lågbudgetmärken.

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?
Jag gör mackor!... Eller bara tar en burk glass. Hehe....

Vad är din paradrätt?
Jag skulle nog säga min chiligryta. Den gör jag alltid när det vankas besök, för den brukar uppskattas. Och är så lätt att göra!

Topp 3 restauranger i staden där du bor?
Bistro Bon - fransk fin restaurang.
Hermans Trädgårdscafé - fantastisk vegetarisk buffé.
Tre Indier - indiskt, indiskt, indiskt.

Vad består den bästa helgfrullen av?
Christoffers nybakta bröd med ost och skinka, citronyoghurt med müsli och flera koppar te. Gärna avrundning med något sött, som en pralin eller en bulle.




Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?
Hmm.. All min tid i Paris fick mig att lära mig älska lagrade ostar och riktigt rött kött. Även Snickers är något jag nyligen börjat tycka om, som jag avskydde tidigare!

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?
Jag vet inte riktigt - jag är rätt öppen med mina preferenser - även de äckliga. Till exempel att jag äter blodpudding med händerna, för att det är godare så. Eller att jag brer sinnessjukt tjocka lager smör på smörgåsen.

Din bästa budgeträtt?
Blodpudding! Eller bara pasta med tomatsås.

Vad brukar du käka till lunch?
Jag äter faktiskt lunch väldigt sällan - ofta blir det något mindre liksom en frukt eller en bit bröd. Jag är ofta inte hungrig vid den tiden, utan äter snarare mer på kvällarna.

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?
Eftersom jag jobbar och kommer hem sent på fredagarna blir det alltid något lättfixat och snabbt. Bästa är ju smörgåsar på surdegsbröd med ordentliga pålägg, tillsammans med en stor kopp te! Och så glass, så klart.




Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?
Den var svår..! Jag tycker.. Kålpudding. Ja. Kålpudding.

Dela med dig av något smart matlagningsknep!
Balansera smakerna. Jag har blivit riktigt haj på det här med att om att balansera sötma, sälta, syrlighet och fett med honung, salt, sylt, grädde och smör. Ingen rätt är någonsin förlorad!
OCH.. Ha en nypa kanel i köttfärssås/köttgrytor. Det får en helt annan fyllighet i smak, utan att det blir julafton av hela kalaset.

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?
Lätt min chiligryta!




Vilken är den godaste såsen? 
Ketchup. Jag kan äta ketchup till (typ) allt. Jag har till och med börjat ha ketchup på sallad, varför har ingen börjat med det tidigare?

Vilken råvara önskar du vore i säsong?
Äpplen. Äpplen. Alltid äpplen.

5 kommentarer :

  1. Är det inte rätt vanligt i Frankrike också:) att lunchen inte är så värst märkvärdig? Om man jämför generellt med den svenska...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mja, jo, ofta är lunchen en sallad eller så - skillnaden är att de gärna sitter ned och äter den i flera timmar, vad jag minns.. Långa luncher - men inte lika mäktiga som middagen, nej!

      Radera
  2. Åh vilka roliga svar! :D Alltid kul att läsa om folks preferenser tycker jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst? Och fantastiskt bra lista, cred till dig!

      Radera
  3. Åh guuud vilken rolig lista! Får jag kopiera?! :D Kraaam!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)