Lösenord

torsdag, maj 26, 2016

Äppelkaka med vaniljsås

I söndags var det i sedvanlig ordning dags för söndagsdessert, och denna vecka hade Christoffer önskat sig äppelkaka. Just att det var äppelkaka och inte äppelpaj som stod på menyn var viktigt, eftersom jag tenderar att göra smulpaj av hela kalaset, och Christoffer mer är ute efter det mjuka sockerkakiga. Hur som haver (har intresseklubben antecknat klart?) så satte jag igång med söndagsbaket.
Egentligen hade jag aldrig bakat äppelkaka förut, och jag är ju lite hopplös på recept, så jag körde bara på ett sockerkaksrecept och adderade kanel och kardemumma. Det tyckte jag lät lajbans.
Men sedan kunde jag inte hjälpa det - jag älskar smulet i smulpajen, och bestämde mig för att toppa min egen äppelkaka med lite smulkrus. Bara för att få lite extra knaper i det hela. Christoffer fick i ersättning ett sockertäcke som skulle smälta och stelna uppepå.
Efter dubbelt så lång tid i ugnen som jag hade beräknat, så var de äntligen klara! Voilà, två äppelkakor!
Ingen äppelkaka/paj utan vaniljsås. När kvällen var kommen myste vi ned oss i soffan med te, korsord och Gilmore Girls. 
Sedan fanns det helt plötsligt inget kvar av pajen.
Nästa söndag är det min tur att välja söndagsdessert. Då har jag bestämt mig för kanelbullar med vaniljglass och karamellsås, för det är jag omättligt sugen på just nu.

3 kommentarer :

 1. Jag håller verkligen med om att vaniljsåsen är ett måste. Nu var det alldeles för länge sedan jag bakade äppelkaka, det är definitivt dags :) Smulpaj är min överlägsna favorit. Brukar lägga på sirap ovanpå smulet också, innan ugnen. Det är dödligt!

  Det underlättar mycket att få svaren i min blogg, för även när jag bockar i "avisera mig" så glömmer jag hela hela hela tiden att gå tillbaka och titta. Jag är lite hopplös, men tackar så mycket för att du tar dig tid att svara i min blogg.

  Angående PMS... alltså, röv! Jag har haft mycket svår PMS i hela mitt pubertala liv. Och jag fick mens när jag var 11 år! Nu har jag haft P-stav i 7 år och då har jag bara mens någon gång i halvåret (PMS är dock lika djävligt varje gång) men det är ändå 8 år då jag hatade livet en gång i månaden. Hemskt! Tur att det är mer sällan nu!

  SvaraRadera
 2. Ser sjukt gott ut! O vilka praktiska formar! Jag brukar kalla desserten för vaniljsås med äppelpaj då jag avnjuter den ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, åh, det kommer jag ihåg! Och gud, vad länge sedan vi hade kontakt nu?!?!

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)