Lösenord

tisdag, december 15, 2015

Julbord på Cajsa Warg

Igår var jag bjuden på julbord för oss på Trampoolin - men inget traditionellt julbord som helst. Detta år var vi bjudna på ett matlagningsevent hos den ekologiska matbutiken och restaurangen Cajsa Warg.
Vi kom alla dit vid halv sex, och blickade ned över den fulla butiken. Under kvällen skulle vi alla delas in i tre lag - förrätt, varmrätt och efterrätt. Sedan skulle matlagningen börja!
Mitt lag utnämnde sig genast till förrättslaget, och vi satte igång med buller och bång. Vi var sex personer i mitt lag, och något tal om för många kockar vid soppan var det inte tal om.
Resterande lag jobbade på med varmrätt och efterrätt, samtidigt som vi gick runt och glöggminglade och åt chips. 
Drygt 90 minuter senare var rätterna klara, och var lag fick köra en serviceliknande placering på tallrikarna med var moment av maten.
Vi alla satt peppade och väntade på att maten skulle serveras..!
Först ut var min rätt; förrätten.

Triss i jordärtskocka med äppelsirap
Jordärtskockspuré, jordärtskockschips och picklad jordärtskocka med äppelsirap, toppad med timjanOch alltså, så sjuuukt god. Jag hade stått för purén, och den var riktigt len och så rik i smaken. Inte visste jag att jag var ett så kulinariskt geni (okejrå, det visste jag väl, men ändå). I alla fall satt den bra inför varmrätten.


Hjortytterfilé med bourguinon tillbehör samt västerbottenstomp
Hjortytterfilé, västerbottenstomp, rödvinssås, rökt sidfläsk, champinjoner och lök.Den här rätten talar ju för sig själv; det kan inte misslyckas. Hjorten var perfekt tillagad, såsen fantastisk och västerbottenost.... alltid en succé. Men sedan hade jag minst sagt höga förväntningar på efterrätten.


Vaniljäpplen med toscaflarn, salt karamellsås och vaniljglass
Äpplen kanderade i vanilj, toscaflarn, salt karamellsås, rostade mandlar och tahiti-vaniljglass.Kors i krösamoset, så makalöst gott det var. Vaniljglass och karamellsås är ju något av mina svagheter, och jag föll pladask. Sedan de sega men knapriga toscaflarnen, och en extra skopa karamellsås efteråt... Alltså åh.

.. Efter maten var vi alla så mätta att magarna stod åt alla håll. Lagen vi lagat mat i blev konkurrenter i charader och ett musikquiz, och till slut blev det även en inofficiell liten julklappsutdelning.

Trampoolins Snövit och de sju dvärgarnas utnämndes bland våra siminstruktörer, och oväntat nog blev jag utnämnd till någon som bör uppmärksammas lite extra, som arbetets snövit. I present fick jag en stor, mjuk ljusgrå halsduk och en tacksamhet som nästan gjorde mig tårögd.

Sedan åkte jag hem och gosade med en herre som smaskade ostchips och karamellgodisar. Jag hade en fantastiskt trevlig julbordskväll.

5 kommentarer :

 1. Men vilken härlig julfest! Att laga mat uppdelade i grupper som ni gjorde är verkligen mysigt och bra för gemenskapen. I yngre dagar var jag i flera år den som fixade den typen av fester för kollegorna i skolans skolkök. Jättekul!
  Jordärtskocka är något av min favorit, så det låter urläckert med din förrätt.
  Dessutom, idag har jag köpt en Hägen Dazs salt karamell. Ditt fel/din förtjänst, men det är verkligen himla gott!
  Förstår att det finns fler avgörande orsaker till att du blev Snövit, men det passar onekligen till din hy... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett annorlunda sätt, men också väldigt socialt och roligt sätt att göra julbord på.. Men ni hade alltså hemkunskapsmatlagning, gemensamt? Vilken kul grej!

   Jag har inte ätit jordärtskocka så mycket tidigare, men jag fann mig gilla det skarpt. Chips och puré var också en så härlig mix av konsistenser..!

   MEN ÅH. Jag kan inte hjälpa att le när du skriver om glass, haha. Speciellt när jag influerat det. Glass är så makalöst gott..! Salt karamell är riktigt mäktig, men riktigt god om man är på det humöret. :)

   Och jo, haha, jag är rätt blek av mig. Men det tycker jag nog om, med mig själv.

   Radera
  2. Skriv såklart vad du tycker om glassen senare!

   Radera
 2. Har ju passat på att köpa den glassen en gång tidigare, då det också var extrapris
  ("ekonomisk ibland";-) och vet att jag tyckte den var delikat!
  Ok,jag syftade ju bara på din hy - inte på din personlighet... D e n är inte blek!
  Bon voyage!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm... Ja... Karamell i glassform är sällan ett misstag.. ;) (för att inte säga aldrig, men det bör man ju inte!).
   Haha, TACK, vad lättande. Jag trodde faktiskt inte du syftade på min personlighet - det hade varit för sorgligt.

   Merci, mon amie!

   Radera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)