Lösenord

fredag, november 13, 2015

Indisk restaurangmiddag och ekonomiska prioriteringar

Igår när jag och kalven (2k, måste nämnas, tydligen) kom hem från en heldags skolarbete med arbetsanalyser, korrelationsstudier, journalföring och annat smått och gott så kände jag för att bryta av lite från den trista vardagen. När vi kommit hem och lagt några fingertryck på vår gemensamma hemuppgift, så frågade jag om jag fick bjuda på indiskt till middag. Det fick jag.

Så vi åkte hit, till röda ljusslingor och smaklöksbedövande kryddarom. 
Jag fick bordet högst upp, och där var det fullt med tända ljus. 
Jag vet inte vad det var med mig igår - kanske var det snoret som stod för våghalsigheten och ville tillgodose behovet av ett raskt uppvaknande hos mitt redan sjukbedövande smaksinne... Hur som haver, så beslutade jag mig för beställa två helt nya rätter!

Det blev Biff Do Piaza (en rätt stark, med mycket lök och paprika) och Chicken Tikka Pasanda Badami (en sötare gryta med tomat, russin och kokos). Dessutom fick vi picklad chili så det sved i munnen och lika fluffiga naan som vanligt.
Vi delade på båda rätterna och åt till dess att grytorna var helt renslickade. Det är det som är det svåra med indiskt - man kan inte sluta äta förrän det är helt tomt. För gott, bara.
Att gå ut på restaurang är verkligen en ynnest för mig, och något jag verkligen vill lägga pengar på. Alice, du skrev en fråga och undrade hur fasiken jag kan ha råd med att gå ut och äta, köpa massor av godis och läsk och leka rövare så som jag gör, och... Ja, jag tror det ligger i prioritering.

Min inkomst är lönen från mitt extrajobb (säg 4000 kr) + studiebidrag (2828 kr). Dessutom tar jag inget lån, så det är vad jag har att röra mig med. Så dras hyra, el, telefonräkning, tandläkare, försäkring och bredband på det, matpengar, och sedan.. Om jag har tur, så har jag några hundra att röra mig med. Jag köper aldrig kläder - min garderob består av kläder jag haft sedan jag var (helt seriöst) 12 år gammal, jag hushåller med mina varor och i alla fall förutom glass (Ben & Jerry's, viktigt!) så väljer jag budgetmärken såsom Garant eller Ica Basic. Jag köper och använder nästan inget smink, går inte på bio eller utställningar, lånar studentlitteratur på biblioteket eller av vänner, röker/dricker inte...

Så. Ja. Det lilla jag har går till det jag tycker ger mig mest njutning: mat. Och det är jag helt, helt, helt, nöjd med - måltider kan skapa fina minnen.

12 kommentarer :

 1. Wow vad duktig du är som får ihop det så bra!!! High five till dig Emelie!!

  SvaraRadera
 2. Jag prioriterar mat/fest med. Jag har ungefär samma budget som dig, £90 i veckan som är till för bara underhållning. Då kan man unna sig ett restaurangbesök. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med om. Restaurangbesök är dessutom så tydlig livskvalitet!

   Radera
 3. Bara av nyfikenhet - hur mycket betalar du i hyra? Har för mig att du äger lägenheten, eller har jag fel för mig?
  Tycker det är superintressant att se hur andra budgeterar! Har definitivt mycket gemensamt med dig där, jag lägger också helst mina sista slantar på restaurangbesök etc. Hur upplevde du Paris, var det svårare eller lättare att få det att gå ihop där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejnej, det är en hyresrätt, som jag hyr i första hand. Däremot är hyran 3500 kronor, så den är väldigt billig. Totalt går alla räkningar på 4500 kronor i månaden, med allt inräknat.

   I Paris tyckte jag nog att det var lättare... För då hade jag ingen hyra eller sådant att betala - jag fick bara 3000 i månaden att roa mig med. Så det var chill-pill!

   Radera
 4. Trodde först att du tog illa upp över kommentaren och inte ville svara, men vilket svar sen! I ett inlägg!

  Jag tror jag förstår dig, och ska börja njuta lite mer här i livet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag inte blir! Alla frågor är välkomna, och om jag inte har lust att svara, så säger jag det, ödmjukt :) Dessutom hade du inget ont uppsåt, så då är det klart jag gärna delar med mig.
   Och det tycker jag definitivt att du ska. Du lever ju bara en gång - hur vill du komma ihåg den här tiden i ditt liv?

   Radera
 5. jag har aldrig funderat över hur du har råd med mat, utan snarare av hur du har råd med paris-resorna. måste vara fantastiskt att kunna åka så mycket, men efter den budget-redovisningen har jag inte blivit klokare på hur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, Paris-resorna tar jag pengarna jag sparat upp under sommaren! Du kanske kommer ihåg att jag jobbade heltid på PAUL hela sommaren? Där tjänade jag kring 20 000 kronor, och dessa pengar har jag tillåtit mig själv att använda för att köpa resor. Pengar intjänade i Paris = pengar välspenderade på Paris, tycker du inte? :)

   Radera
 6. Nyheterna just nu, kl 00.04 14/11: 40 - 60 döda i skottlossningar runt om i Paris. Sorg.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)