Lösenord

måndag, juni 15, 2015

Rue de Stockholm

Jag har aldrig ansett mig vara en märkvärt patriotisk person. Jag menar, Sverige för all del - vi har väl våra fördelar (jämlikhetskampen, skattesystemen, utbildningarna, infrastrukturen...) men det har ingenting som varit värt att öppet hylla....

... Förrän jag flyttade till Paris. Nu är allt som har med Sverige att göra rena rama miraklet; det finns ingenting som trumfar Sverige i någon kategori. Hör jag minsta referens till mitt hemland blir jag helt lyrisk och kan hålla monolog i minuter om IKEAs lamslående storhet eller kanelbullarna som en obeskrivbar smaksensation.
Kanske därför är det inte konstigt att det började bubbla i magen på mig, när jag var ute och gick och ramlade över
Rue de Stockholm?

Inte bara Sveriges huvudstad, utan även min hemstad. Det slog mig då hur starkt patriotisk man tenderar att bli när man flyttar utomlands, och hur stolt man är över sitt ursprung. Otroligt fascinerande, faktiskt. Jag får helt plötsligt en helt ny bild av immigranter, deras rätt till, och stolthet över sin kultur.

Plus. Tror aldrig jag lovordat köttbullar så mycket som jag gjort detta år, for realz. Jag som knappt ens åt det när jag väl bodde där.

6 kommentarer :

 1. Igenkänningsfaktor HÖÖÖG! Jag är precis likadan jag! O sen, då jag är hemma, då later det istället likt Stina i Saltkråkan men istället för "hemma på våran gata i staaan" sa säger jag "... men i Österrike... " Knäppt det där alltså.

  SvaraRadera
 2. Där har du nog en av de stora fördelarna med att ta del av andra verkligheter än den invanda. Man ser fördelar i sin hemmiljö, som man annars är blind för, och uppskattar sånt man tagit för givet tidigare.
  Slutsats: att vidga vyerna ökar medvetenheten och förståelsen för andra och är såå viktigt!

  SvaraRadera
 3. teruko: Ja, men verkligen. Jag har kommit underfund med det, och jag känner mig både starkare i min personlighet, identitet och även mer ödmjuk än jag varit tidigare (förutom om någon förolämpar Sverige, DÅ JÄVLAR).

  SvaraRadera
 4. När jag var ung var t ex au pair-livet inte så vanligt förekommande, vilket är synd. Men jag har alltid rest, första gången på egen hand som 15-åring på en månadslång språkresa till Sydtyskland.
  Vår son tillbringade ett år i USA när han var 18 år och det var påtagligt hur han mognat och utvecklats positivt när han kom hem efter den erfarenheten. Så jag förstår att även du upplever en skillnad. Den kommer du säkert ha nytta av hela livet!

  SvaraRadera
 5. Hej, snubbla på din blogg och fastna ett bra tag. Väldigt bra blogg! Jag ska åka till Paris i helgen och jag undrar om du kunde tipsa mig om bra och billiga ställen man kan äta (helst inga turist områden.) tacksam för svar :)

  SvaraRadera
 6. sami: Oj, det finns ställen.. överallt! Men om du vill undvika turistställen skulle jag akta mig för Champs-Elysées (dessutom vråldyrt) och de stora gatorna Boulevard Haussman och Boulevard Saint-Germain. Annars är det bar aatt snirkla sig in på gränder och sådant och avgå från huvudgatorna, så hittar man lätt saker som är lokalt och inte för dyrt! Speciellt i 11:e, 12:e och 5:e är priserna otroligt humana. :) Dyrare blir det vid centrum, 16:e och 8:e..

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)