Lösenord

söndag, juni 07, 2015

Omänsklig hetta, vackert kvällsljus och mätta plättar

I fredags kokade Paris. Nej, jag överdriver inte. Paris kokade. Det var 34 grader i skuggan, och jag hade svårt att ta mig utanför dörren. Värmen slog en som en örfil i ansiktet, och även när jag gick i skuggan så hade jag svårt att andas. Man fick för sig att vindarna skulle hjälpa, men till och med vindarna var varma.

Jag kunde inte ens förmå mig att le på bild.
... och detta trots att jag hade min lilla söta, blåa bomullsklänning.
Jag försökte mig på en tortyrpromenad i ungefär en timme innan jag helt tappade hoppet. Istället fick jag invänta kvällen, och fredagens fransosdejt.

Fransosen var på gott humör medan jag själv var vrålhungrig (dvs: en riktig diva). Trots det lyckades han övertala mig till en 40-minuters-promenad för att komma till önskad hamburgerrestaurang. Han kom lite senare underfund med att det enda som fick mig att le fånigt var att han höll mig i handen.

Vi tog en genväg genom Jardin du Luxembourg...
... och fransosen gick varm med sin mobilkamera, helt fascinerad av kvällsljuset. Jag passade också på.

Mitt i alltihopa bröt ett oväder ut, och regnet började smattra ned. Fransosen, ofta hemsökt av sina allergier, andades djupt och tyckte det var toppen. Ett litet tag i alla fall - till dess att vi började bli alltför blöta. Som ett dejting-under upphörde det abrupt och vi kunde fortsätta vår promenad.
Till slut kom vi fram till kvällens måltidsbas; hamburgerhak #24. Som vanligt blev det en klassisk bacon-cheese-burgare, som tyvärr kom in helstekt fastän jag beställde den blodig...
.. och sedan blev jag butter för jag praktiskt taget blev dumförklarad av kyparen, som visst menade att den var blodig. Men tack och lov menade han sig vara ödmjuk nog att, trots mina okunskaper om tillagningsterminologi, ge mig en ny.

Eftersom jag vid det här laget varit tanklös nog att inte ta med mig en kofta, med tillägg att det nu började bli rätt kallt efter solnedgång, så frös jag. Fransosen gick med på att ta tunnelbanan hem, där vi båda - mätta som .. plättar - somnade. Jag sov så djupt att jag trodde jag vaknat upp tre dagar senare, typ.


9 kommentarer :

 1. När jag läser om fredagens hetta börjar jag ju nästan fundera över det visa i att åka till Paris i slutet av juli... När vi var där samma tid 2003 flöt asfalten praktiskt taget, vi hade ingen luftkonditionering på hotellrummet i Quartier Latin = upp för dusch varje natt osv. 10000 människor dog i Frankrike den sommaren pga värmeböljan. Men, vi får väl promenera via fontänernas vatten om det blir likadant i år ;-)

  SvaraRadera
 2. Fy 17 för fräcka kypare =/ Inte OK! Om du skulle generalisera service-nivån i Paris/Frankrike, hur skulle du säga att den är? Vänliga? Inställsamma? Otrevliga? Giriga? Ge mig dina tankar ;-)

  SV: ... O jag kan inte förstå mig på tokstollarna som lyssnar på rena rama rapparkaljan ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag föredrar också blodig! Upplever att restaurangpersonalen tittar bestört på mig varje gång jag besvarar frågan om stekningsgraden...

  SvaraRadera
 4. Ja men sluta va sådär drömsnygg helatiden!! ;) :D <3

  SvaraRadera
 5. Helene: Ja, i Sverige är det ju inte standard - här är blodig nästan alltid vad man beställer. Istället tittar de bestört på de som vill ha sina välstekta, det är oftast helt otänkbart för en fransman. Till och med barnen äter sitt kött rött i mitten!

  Anonymis: Nämenåh, va :')

  SvaraRadera
 6. teruko: 10 000 personer?! Men jösses, hjälper man inte de stackars utan hem när det är sådan värmebölja? De klarar sig ju inte... Nu blev jag ju rätt förtvivlad här... (men måste fråga; har ni bokat hotell med luftkonditionering i år?)

  SvaraRadera
 7. Emelie, det var huvudsakligen gamla och hjärtsjuka som inte orkade med värmen och det gällde hela Frankrike. Nej! Vi bor på samma hotell som vi bott på de sista tre åren, utan luftkonditionering men med ett rum som vetter mot norr och är i skugga, utan insyn men med utsikt mot Sacre Coeur. Vi tror på det för vi trivs så bra där. (Ligger nära Les Halles)

  SvaraRadera
 8. teruko: Men ändå, jösses.. 10 000 personer, det låter som det var på 1920-talet, och inte 2003.

  Men, vad mysigt, att ha ett traditionellt hotell. Får man fråga vad det heter? Jag är alltid för att hålla kvar vid goda känslor :)

  SvaraRadera
 9. Känns så kul när jag läser ditt inlägg och var i Paris samtidigt och upplevde hettan och regnvädret. Det var ju verkligen helt galet varmt den dagen. Visste inte att det var 34 grader i skuggan, men det förklarar våra svettattacker. Klarade knappt att vara i solen. Men vad dåligt att han dumförklarade dig, du såg ju ändå att hamburgaren inte var blodig. Tur att du ändå fick en ny!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)