Lösenord

torsdag, juni 04, 2015

Dagboksskrivande

Vissa av er kanske komma ihåg min samling med dagböcker?
Sanningen är att jag hunnit skriva i alla, och tvingas köpa ännu en i samma form. Jag skriver en eller två sidor varje dag, och sedan ett halvår tillbaka har jag även börjat skriva på franska. Det har varit oerhört utvecklande och lärorikt....

... Plus att jag börjar irritera mig på ord jag upptäckt mig använda hela tiden (!!!) i typ varje mening. Ord som « aussi » (också), « puis » (sedan), « après » (efter), « bref » (i alla fall). Lite så att jag blir sur på mig själv för att mitt ordförråd på franska inte är lika rikt och nyanserat som mitt svenska eller engelska.
Här får ni även en ofrivillig sneakpeak (för den som är nitisk nog att försöka läsa mina kråkfötter).
Jag föredrar att skriva när jag är på vift någonstans, och kan beskriva omgivningen. Under en pique-nique, en promenadpaus på en parkbänk, i parken med pojkarna eller på resande fot någonstans; texten får en annan dimension då...

Detta, tillsammans med texter jag skriver i word-dokument på datorn, bloggen och mail är bara en del av mitt liv som jag skulle känna mig helt vilse utan. Att skriva är ett sätt för mig att känna mig trygg, landa och skaffa mig stabila avtryck i min vardag. Jag slår mig i backen på att ni alla har era egna sätt att göra exakt samma sak, inte sant?


13 kommentarer :

 1. Det är något visst med att skriva för hand. En terapeut sa en gång att skriva på datorn i all ära, men att man genom att skriva för hand på något sätt kommer bättre i kontakt med sitt inre. Det ligger nog något i det. Kallar du det där kråkfötter? Då har du inte sett hur riktiga kråkfötter ser ut!

  SvaraRadera
 2. Känner helt igen mig! Att skriva är så befriande på något sätt.. Verkligen ett utlopp för känslor! Och du skriver alltid så fint =) Eftersom du har typ samma smak som jag vad gäller desserter och glass tänkte jag bara fråga - vilka är dina favoritteer? :D

  SvaraRadera
 3. Jösses, jag känner mig som världens största stalker men jag har precis läst igenom din blogg (det tog mig kanske en vecka eller så...) helt och hållet, ända tills det absolut första inlägget. Ett väldigt roligt tidsfördriv måste jag säga, jag älskar ditt sätt att skriva på/ditt sätt att uttrycka dig på och dina bloggtexter har gett mig många, många skratt!
  Nu ville jag bara lämna ett litet avtryck efter att ha tassat runt här i smyg ett tag, samt. önska dig en fortsatt bra dag (jag både förmodar och hoppas på att den varit bra än så länge)! :-)

  SvaraRadera
 4. Förstår precis vad du menar och delar känslan. Jag blev ju också lärare i franska och svenska, det senare p g a att jag älskar ord och att formulera mig muntligt såväl som skriftligt. Dock innebar det ju i praktiken mer att läsa vad andra skriver, än att skriva själv...! Antar att jag kommenterar här i avsaknad av mitt tidigare uppsatskommenterande till eleverna :-). Jag har skrivit dagbok under alla våra resor i över 30 år och skriver alltid vykort. På något sätt bekräftar det skrivna ordet den egna upplevelsen.
  Det var kul att få ta del av dina dagbokssidor och beundra din franska samtidigt! Du har en härlig inställning till vad ett språk kan betyda!

  SvaraRadera
 5. Anonym: Visst är det? Skrivande är lite magiskt, faktiskt.. Och vad snäll du är, tack!
  Te? Åh, du har kommit till EXAKT rätt person! (tedrickaren #1 med typ fem koppar per dag).
  Jag dricker nästan allt te - svart, vitt, grönt.. Men har lite svårare för rött (även fast också det går ned). På morgnarna föredrar jag något lite mer neutralt, gärna Earl Grey, eller ännu bättre; Russian Earl Grey. Det är som vanligt Earl Grey, fast med lite citronsmak i. Gör STOR skillnad och himlans mumsigt.

  På kvällarna föredrar jag fruktigare och sötare teer, och då är min favorit Liptons Blackcurrant. Det finns tyvärr inte här i Paris, så då brukar jag dricka Lipton Red Berries eller annan fruktblandning. Sedan har jag teer som går i perioder, som jag ibland ÄLSKAR och ibland AVSKYR. Exempelvis karamell- eller citronteer, som man verkligen måste vara SUGEN på. Lipton är dock ett favoritmärke, som jag tycker har bra variation. Sedan föredrar jag alltid påse över löste - mest för att jag är så klumpig och till slut är hela mitt te fyllt med små teblad eftersom jag varken kan fylla eller tömma tesilen på ett bra sätt............ *no judgements*

  SvaraRadera
 6. Mikaela: ÄRE SANT?! Åh, min nya favoritläsare! *glittrande ögon* Nej, men skämt åsido, vad rörd jag blir...! Hur var det att läsa allt bakvänt? Förstår du sammanhanget något, eller blir man yr i skallen? (jag måste alltid börja från början i bloggar, jag..).

  Och tack så hemskt mycket, jag hoppas du hänger kvar och även lämnar några ord då och då :)

  SvaraRadera
 7. teruko: Haha, jag misstänkte att du skulle ha några kloka svensklärar-anekdoter om detta! Så, vad får min blogg för betyg, då? Vi kan köra på det gamla betygssystemet, om du känner dig tryggare i det.. ;)

  Förstod du, trots mina grammatiska franskafel och rätt.. pinsamma inside-kärleks-bekymmer? Vet inte hur mycket som framgick på den där enstaka sidan, men själv är det ju en värld av känslor bakom orden, som nog antagligen bara jag kan se.. :)

  SvaraRadera
 8. Emelie jag börjar bli nyfiken-hur går det med bokmanuset? Har du fått svar? Heeejjja dig oavsett. (Vet ju att du är en jäkel på att skriva)

  SvaraRadera
 9. Din blogg får högsta betyg! Både personlig och varierad med ett fängslande språk. Gamla betygssystemet? Tja, vet inte riktigt vilket du menar... Betänk att jag är en person som upplevt *)A,a,AB,Ba,B,BC och C, de flesta betygsstegen med + eller - (minus)tillägg ibland dessutom. *)5,4,3,2,1 *)MVG,VG,G,IG och på slutet *) A,B,C,D,E,F. Phu!
  Förmodar att det som skulle vara aktuellt för dig är MVG, det var väl "ditt" betygssystem?
  Grammattiska fel var det absolut inte i någon större mängd, allt var mycket begripligt och mer än det, så beröm till dig!

  SvaraRadera
 10. Amanda: Ja, jag har skickat det till flera bokförlag, och ett av dem verkar uppriktigt intresserade! Hos dem gick jag vidare till steg 2, och nu läser de igenom manuset ännu en gång över sommaren innan de ger mig ett slutligt besked. Vi får helt enkelt hålla tummarna och se! (Tack, vad du är fin som kommer ihåg!!)!

  SvaraRadera
 11. teruko: Smörare där! (Jag älskar smörare)... Jag tänkte mig IG-MVG, ja, men funderade på om du egentligen föredrog stora/lilla A-C systemet som du själv haft som ung.. ;)
  Och man tackar för feedback:en på franskan! Ska vi ta det på franska när vi har vår pique-nique snart? (Ps. Du glömde plus:et på MVG:t).

  SvaraRadera
 12. Nähä du! MVG hade inget plus, i varje fall inte i min betygsättning. Inte stort A heller i forntiden... Då min man kommer att medfölja på piqueniquen (han är trevlig) tror jag vi tar det på svenska. Han har läst och förstår franska, men att föra en konversation är lite värre... Dessutom känns det alltid en aning krystat att prata franska med svenskar, om ingen fransktalande person är där. (Eller tar du med fransosen? ;-)Nu närmar sig juli, som jag längtar! Sommaren är så seeg med sin ankomst här i Sverige, i synnerhet i Norrland... Har sett att du figurerar på FB. Vi kanske kan göra upp om närmare detaljer där när tiden nalkas?

  SvaraRadera
 13. teruko: Absolut, lägg till mig!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)