Lösenord

tisdag, maj 19, 2015

Mina sommarjobb i Paris

Eftersom jag har som plan att stanna i Paris under sommaren (till och med kirrat lägenhet och allt) så har jag även varit ute och lämnat CV för sommarjobb. Inte för att det har varit essentiellt eller dylikt, men för att det skulle vara roligt att ha lite att sysselsätta mig med, få lite extra-pengar, variera mig från promenaderna och även få en till merit på CV:t. Nu tänkte jag berätta hur det gått!

I förra veckan fick jag ett samtal från ett känt franskt boulangerie: PAUL.

De erbjöd mig en praktik under två helger i juni, för att sedan börja jobba heltid under juli + augusti. Tänk er - att få spendera dagarna kring bröd, bakelser och bakverk! Och ännu mer; att få ta av det som inte säljs, när butiken stänger! Jisses!----

Dessutom finns det ett amerikanskt diner/franskt brasserie: LOULOU'.

De erbjöd mig ett extrajobb under helgerna fram till sommaren, och eventuellt en heltidstjänst under sommarmånaderna. Hittills har jag jobbat där två pass, haft vrålkul bland kollegorna och serverat massvis med fransoser och turister.
Nu är bara frågan... Om det kommer till att jag i sommar måste välja. 
Just eftersom jag är lite manisk av mig, så har jag skrivit en liten pro/con-lista för mig själv också..
Hur ska jag göra? Vilket ställe bör jag satsa på? 
Har ni erfarenheter, tankar, tips? Jag skulle bli så glad om ni berättade om er erfarenhet inom restaurang/bageri/café!

16 kommentarer :

 1. GRATTIS, vad kuul! O vilka angenäma problem att tvingas välja. Jag tror stenhart pa att jobba med pro/con-listor. Vill man avancera upp det ett snäpp kan man även införa viktad skattning: t.ex. lönen är väldigt viktigt för mig, den kategorin far 5/5 i viktighet. Pa Paul kommer jag tjäna si och sa, därför far det betyg 3/5. Pa LouLou kommer jag tjäna X, och det far betyg 4/5. Sen multiplicerar du viktighet*betyg: 5*3 = 15 (Paul), resp. 4*5 = 20 (LouLou). O sa gör du sa kategori för kategori (lön, arbetstid, arbetstrygghet, avstand till bostad, ..., u name it) o far en slutsumma för varje kandidat =)

  SvaraRadera
 2. Beror på vilken aspekt av det hela som väger tyngst. Sysselsättning eller meriten/pengar.

  Är sysselsättningen viktigast skulle jag påstå att Loulou är bäst. Pga kollegorna och mängden franska du måste tala. Socialt och bra träning! Lite mer lättsamt verkar det vara. Paul inte lika mycket snack då folk bara kommer in och säga vad de vill ha. Finns det någonstans att sitta? Annars är Paul bättre som merit iochmed lite mer "franskt" (kan se imponerande ut på cv för svensk arbetsgivare) och att det är känt kan de bli igenkänd här i Sverige också!

  Hope this helped.

  SvaraRadera
 3. Hej! Hm svårt.. försök och känna efter vilket jobb som känns roligast! vad blir du mest sommarpeppad av? När jag läser inlägget får jag känslan att du är lite mer sugen på Loulou, stämmer det?
  Lycka till med beslutet! Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har ingen erfarenhet av något av yrkena, men
  personligen skulle jag välja det jobb där jag behövde jobba minst, haha! Detta p.g.a. skulle vilja ha tid att ta till vara på mina sista månader där och inte till fullo vara uppbunden av jobb. Men det är ju bara jag, vet inte hur du tänker! Sedan verkar Loulou roligare, och inte lika "stelt" men detta baserar jag helt på antaganden, har ju egentligen ingen aning! Haha. Å andra sidan…att få ta hem massor av överblivna bakverk??? Drömmen.

  JAJA! Hoppas att det löser sig och att du känner att du gör rätt val! :)

  SvaraRadera
 5. Ser att Loulou ligger på Boulevard Saint Germain. Var ligger Paul-bageriet? Vilket är bäst i förhållande till din bostad?
  Har dessvärre inga erfarenheter i branschen att dela med mig av, men måste gratulera till att du fått två erbjudanden så snabbt!
  Spännande!

  SvaraRadera
 6. Maria: Alltså, ja, jag har ju superkul på Loulou', men samtidigt är det också för att det är tryggast? PAUL vet jag ju inte riktigt hur arbetet blir - kommer jag vara servitris/kassa-arbetare/mackberedare, eller allt? Det kan bli ASKUL men också ASTRÅKIGT... Och jag tror att jag är osäker på det eftersom jag inte vet exakt, som jag gör med Loulou' redan...

  teruko: PAUL ligger precis i närheten, vid Rue de Buci. Båda gångavstånd och inget problem.. Hm... Om jag bara visste hur arbetet på PAUL gick till, så kunde jag jämföra lättare!.. Och tack för gratulationerna, teruko! :)

  SvaraRadera
 7. men ÅÅÅ Vad kul!! Grattis till jobben! Jag tror också stenhårt på pros and kons listor! Jag jobbar på ett stenugnsbageri här i Sverige och även om det inte är som PAUL så är det ändå ett bageri, där får jag stå i kassan, gå ut med diverse beställda mackor/kaffe/the och hålla koll så det är fint och snyggt i café-delen. Inga komplicerade uppgifter och jag trivs superbra. Så började jobbet och nu har jag även fått börja göra iordning mackor osv, så då jobbar man ex 07-10 med att fixa mackor, sen 10- eftermiddag med att stå i kassan. Jag tycker det är världens mysigaste jobb då man får vara bland alla bakverk (hihi), får träffa och prata massvis med kunder (är ju toppen för din del med franskan! Och du får säkert prata engelska också eftersom många turister söker sig till PAUL) och inte att glömma - ALLA BAKVERK DU KOMMER FÅ TA MED DIG HEM! Bara det gör jobbet så himla underbart alltså. Men självklart är ex kollegor viktigt även det, så jag förstår verkligen att det är ett svårt val. Lita på magkänslan skulle jag säga och lycka till! Och grattis igen! Kram på dig <3

  SvaraRadera
 8. Jasmin: Åååh, vilken underbar kommentar!! Vad pepp jag blev... Jag menar... bröd.. BAKELSER.. wow.

  SvaraRadera
 9. PS!
  Om du går in på Paul och frågar artigt, tror du inte att de då kan berätta lite närmare vilka arbetsuppgifter de förväntar sig att du ska fixa? Det är ju rimligt att få veta vad man ev. tackar ja till. Bonne chance!

  SvaraRadera
 10. teruko: Haha, jovisst, men jag har inte skrivit på något kontrakt eller så - ansvarig skulle ringa mig i slutet av månaden och berätta mer, plus ge mig tider för formationen. Men att tjata i förväg tror jag bara är onödigt - speciellt på det PAUL, som alltid är översvämmat med folk, haha.

  SvaraRadera
 11. OK! Det Paul du kanske ska jobba på känner jag väl till, har handlat där många gånger. Vi har bott flera gånger alldeles runt hörnet, på Hôtel St André des Arts (mitt emot genomgången till Boulevard St Germain från rue St André des Arts). Lustigt!

  SvaraRadera
 12. Det KÄNNS som att du redan gillar LOULOU mycket mer och är mer positivt inställd till det. Jag ingen erfarenhet av den branschen alls, tyvärr, men min personliga känsla när jag läser din lista är att LOULOU skulle vara bäst. Lycka till! :)

  SvaraRadera
 13. Är så impad över hur du har så bra franskakunskaper att du faktiskt kan få ett jobb i Paris! Så glad för din skull! Tycker det skulle vara intressant om du gjorde en utvärdering av ditt språklärande under detta år (vet att Victoria gjorde en liknande lista på sin blogg). Alltså hur mycket franska du kunde/hade läst innan, hur det lossnade bit för bit och kanske dina bästa tips för att lära sig språket

  SvaraRadera
 14. Bea: Haha, ja, jag vet att det låter så... Men det är ju för att jag fortfarande är så otrygg med PAUL, i och med att jag inte vet hur arbetet kommer vara där... LOULOU' har jag ju redan jobbat två pass och vet liksom rutinerna. Hm. Tack för din åsikt!

  Maja: Men tack!! Jag är faktiskt också impad av mig, haha. Även fast jag kände mig rätt värdelöst under den där arbetsintervjun, och stakade mig fram med oformella termer...
  Jag ska försöka göra ett språk-inlägg också, det vore kul för mig med. Tack för tipset!!

  SvaraRadera
 15. Jag jobbade på ett café i Sydney och nu på en restaurang i Oslo. Jag tror att mycket handlar om hur man trivs på sitt jobb, med sina kollegor och organisationen. Men jag vet att jag tycker det är mycket roligare med restaurang. Ja, det är stressigt men jag har börjat älska att hålla koll på 10 bord samtidigt, se på dem vad dem vill ha, springa runt och skratta och skämta med borden. Det får du inte på ett cafe. Där står du bakom en disk, tar en beställning, tar betalt och säger "ha en fin dag". Men när du jobbar på en restaurang kan du småprata, ha konversationer och skämta, vilket jag tycker om så himla mycket. På ett cafejobb känner jag mig mer instängd, lite som ett löpande band, medans som servitris får du så många delar. Förklara meny, rekomendera olika maträtter och drickor, springa ut med mat, ta betalt, fixa i lokalerna.

  SvaraRadera
 16. Anonym: Så spännande och identifierbar beskrivning.. Tack för att du delar med dig!.. Jag kan verkligen förstå charmen i det, och jag ÄR ju rädd att bli uttråkad på caféet. Men samtidigt rädd att jag inte är stresstålig nog för restaurang. Åhåjaja.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)