Lösenord

fredag, januari 02, 2015

Vårpromenad och raclette på årets första dag

Den första januari vaknade jag upp efter fyra timmars sömn, plirade med ögonen och insåg att det var årets första dag. Nyårsdagen är även för fransoserna en röd dag, vilket innebär att jag var ledig. Redoy och jag skulle därför maxa dagen med umgänge, och jag började med att gå ut i januariluften för att köpa hem lite fransk frukost...

Men när jag när jag kom ut var det inte alls januari! Fåglarna kvittrade, solen lyste varmt på fasaderna, luften blåste friskt - inte kyligt och.... Det kändes som vilket dag i mars som helst. Eller till och med april. Jag skuttade i alla fall iväg och handlade baguetter och croissanter, och dukade upp för oss.
Fast ni kan tänka er att det var svårt att hitta - på nyårsdagen är nästan alla, till och med bagarna, sjusovare. Det var med nöd och nöppe jag fann ett öppet boulangerie. Men vi fick njuta, däremot, av baguetterna med ost, skinka och grönsaker, samt sylter och nutella. Mmm.. Jag har saknat franskt bröd.

Efter frukosten bestämde vi oss för att ta oss ut på en promenad, och låta mig (och honom då med) beskrida okända Paris-marker.
Jag var alldeles, alldeles för varmt klädd.
Till och med Redoy blev häpen över det uppenbarliga vårvädret, och jag kände ett nytt kärleksrus för Paris. Staden där nyårsdagen liknar mer en vårdag. Adjö bitande svensk kyla, hej pirrig fransk vår!

Och trots att Redoy ser missnöjd ut på bilden nedan (jag tvingade honom posa med tornet nu igen) så var han inte det! Sedan kanske det också är för att solen lyser honom i ögonen... Äh, vår-problem!
I tre ½ timme lyckades vi vara ute och ta en tur till 15 arrondissemanget, innan vi kom hem och där stupade vi båda i säng. Redoy slocknade och sov tre timmar.
Vilket jag ändå kände var fair and square - jag menar, tre timmars promenad kräver väl tre timmars tupplur efteråt? Själv tog jag mig tid och läste bok, bloggade, slösurfade, drack te och åt frukt.

Vid åtta vankades det lyxmiddag! Nu var det ett tag sedan premiär-racletten, och vi båda var sugna på mer. Vi gick till den lilla pittoreska alpiska restaurangen och beställde in ett block med ost.


Tillsammans med två korgar bröd, en tallrik potatis och vardera tallrik franska charkuterier satt vi där och skrapade ned smältande ost på tallriken, hävde i oss och var i mathimlen. Inte bara för att vi var vrålhungriga - det var jädrigt gott också.

Därefter tog vi en lunkande promenad hem, pratade och höll hand. Tillsammans försökte vi komma underfund med att Redoy faktiskt skulle åka hem dagen därpå (alltså idag) och inse att dessa två veckor tillsammans nu är över....


1 kommentar :

  1. Underbarare sätt att starta det nya aret tror jag inte finns! God frukost, frisk luft, vackert väder, raclette. Tva veckor? Snacka om att tiden gar fort da man har roligt. Men ni har gjort det bästa av situationen, kvalitetstid snarare än kvantitetstid. Är 6e röd dag ocksa i Frankrike?

    Ha en FIIN helg!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)