Lösenord

onsdag, december 31, 2014

Paris-ifierad Emelie

När dagarna, veckorna och månaderna passerar i Paris, så märker man knappt själv hur man börjar anpassa sig till det franska livet, och hur man anammar nya vanor. Det var först nu när jag varit i Sverige som jag upptäckt små tecken på att jag förändrats i den franska huvudstaden. Sådant som inte varit uppenbart förrän jag kom i en ny miljö, och insåg hur många nya beteenden jag tagit över. Sådant som blivit naturligt för mig nu, som inte varit naturligt förr.

Här nedan tänkte jag lista sätt som bevisar att Paris har förändrat mig:


 Jag äter numera min stek blodig. I Sverige brukade jag alltid äta mitt kött medium, men ju mer jag blivit inbjuden i den franska matkulturen (där blodigt är regeln snarare än undantaget) desto rödare har mitt kött blivit på tallriken. Nu kan jag inte tänka mig beställa annat än riktigt blodigt kött.

 När jag är ute bland folk på stan, så lägger jag instinktivt handen beskyddande över handväskan. I Sverige brukade jag inte oroa mig, men i Paris måste man vara uppmärksam för ficktjuvar. Jag kom på mig själv med att göra det på ett torg i Linköping, där det inte alls kändes nödvändigt egentligen. Det hade bara växt in som en ny instinkt.

 Jag har blivit överdrivet artig. I Paris är man så noga med att säga "merci beaucoup", "s'il vous plaît" samt "madame/monsieur", att jag själv märkte mig överanvända de svenska motsvarigheterna här i Sverige. I varannan mening uttrycker jag ett "är du snäll" eller "tack så hemskt mycket" eller "skulle jag kunna be att få...". 

 Samtidigt har jag blivit så van av mina franska språkmönster, att jag även i svenska samtal råkar börja meningar med "d'accord" (okej), "ah, oui!" (ah, ja!) eller avsluta meningar med "pardon" (förlåt) eller "..aussi." (också). 

 Men till skillnad från att vara verbalt artig, så är jag helt avskyvärd i situationer med kommunaltrafik. Köer till tunnelbanan och köer, ja, jag bara klämmer mig fram och pressar på. För i Paris har jag lärt mig att annars kommer man faktiskt inte på. (obs! varken uppskattat, effektivt eller ansenligt i Sverige).
Så, där har ni det. Några tydliga tecken jag i Sverige upptäckt att Paris givit mig. For better and for worse.


5 kommentarer :

 1. De flesta förändringarna är nog ändå av godo, det behövs lite fransk anda i den svenska lagomkulturen! Så fortsätt bara att anamma nya intryck! :-)

  SvaraRadera
 2. teruko: Haha, ja, jag klagar inte!.. Kanske på att jag är så pufflig och elak i kollektivtrafiken då, kanske.. Men de andra nya beteendena välkomnar jag som en ny del av mig själv; franska Emelie. Och henne tycker jag om så mycket, så mycket..!

  SvaraRadera
 3. Och så finns det folk som är rädda för ett mångkulturellt samhälle... Härligt med utbyte - och därigenom utveckling!

  (det där med meningarna föresten: min man påpekade så sent som häromdagen att vi svenskar är hopplösa på engelska - vi säger "or..." som ett småord, på samma sätt som vi kör med "eller..." på svenska, vilket tydligen låter helt galet)

  SvaraRadera
 4. Precis vad jag tänkte; for better and for worse; både bra och kanske några mindre bra förändringar. Jätteintressanta observationer för övrigt!

  SV: Det gick mig inte förbi; o oj så smickrad jag blev.

  Men vaa? Vad menar du? såklart paketet från Tomten var från tomten! Kommer det ingen tomte till Mariefred?

  O shit vad coolt med Bengalen! Därifrån kommer ju fantomen! Det var typ min högsta dröm att flytta dit då jag var liten. Åtminstone att en gång besöka djungeln i detta land.

  O nej,väskan kom inte denna gången heller... Den trivs visst bra i Amsterdam den! Lite drygt, samtidigt, jag har ju rest "hem" båda gångerna, o kunnat låna kläder, tandborste osv av andra. Värre om man åker på semester; värst av allt om man åker på solsemester på vintern eller tvärtom.

  Jag reagerade EXAKT som du med pepparkakshuset; det är ju falsk marknadsföring?!

  GOTT NYTT ÅR NU EmElie ;-)

  SvaraRadera
 5. I utterly and completely adore this.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)