Lösenord

lördag, oktober 11, 2014

Mina franskkunskaper

Fick en fråga häromdagen av anonym, som önskade en uppdatering om hur mitt franska språk tedde sig. Hur utvecklingen går, om jag lärt mig något nytt, om det flyter på bättre, och hur jag känner mig i min språkroll. Ni kanske kommer ihåg att det såg ut såhär förra gången.


Så, ja... Jag har definitivt förbättrats i franska, och snabbt därtill! Men hur vet jag det?
Jo, jag kan på rak arm komma på flera stycken små tecken, och bara blotta tanken på dem nu får mig att le som ett fån... Exempelvis..

... Så kan jag småskämta nu. Jag förstår oftast skämt och jag ser inte alltid ut som ett frågetecken när någon i min närhet försöker göra sig rolig. Ordvitsar är fortfarande svårt, men enklare skämt och ironi är numera inga problem!

... Jag rättar mig själv. Förut var det alltid andra som var först med att hjälpa mig korrigera ett talfel, men oftast hinner jag numera först.  Jag förstår oftast grunden i de fel jag gör, och har mer koll på reglerna. Dessutom kan jag skratta åt när jag gör fel, och sekunden efteråt förstå vilken knasighet jag just sagt. Innan förstod jag ju inte ens att jag sagt fel.

... Jag använder längre meningar, och svårare meningsuppbyggnader. Jag förklarar saker på ett nytt sätt, och använder mig av fler ihopsättande ord såsom "trots att" och "så till vida" och "därutöver"... (fast på franska, givetvis).

... Jag använder nu flera av de naturliga uttrycken man använder häromkring. Kommer ni ihåg hur jag skrev om att jag önskade anamma de klassiska utropen i franskan? Att lära mig prata som en äkta fransos? Dem! Jag kan utan att behöva tänka längre använda mig av "alors" och "donc", "zut" går som på räls och ibland kan jag även pressa ut mig ett "voilà!".

... Jag kan uttrycka mig i synonymer. Helt plötsligt kan jag ersätta ett ord med ett annat, eller med större precision förklara runt ett ord. Det är en enorm frihet när man inte blir förstådd, att trots allt kunna uttrycka vad man menar.
Dessutom har jag ju börjat min franska skola för lite mer än en vecka sedan, och inse min lycka när jag nästan omedelbart blev omplacerad och uppflyttad en nivå! Jag har alltså, bara på en månad, lyckats förbättra min franska en halv kursbok. Det beror nog på att jag har fått mycket, mycket hjälp genom att jag pratar med allt och alla, hur knakigt det än går ibland... 

Heja mig! 

7 kommentarer :

 1. Tack för inlägget jag bad dig skriva. Din utveckling låter fantastisk på så kort tid! Det bästa receptet på att lära sig språk är nog att göra som du, att prata mycket och gärna även om det kan bli tokigt ibland.

  SvaraRadera
 2. Ååh vad jag känner igen mig i din utveckling! Spelar ingen roll hur mkt jag tycker mig kunna, full-lärd kommer jag aldrig att bli. Vilket kan vara jobbigt att inse. En sån här sammanfattning är nog inte så dum, så man kan följa utvecklingen liksom =) Bra tips från en bra tjej ;-)
  PS: ha det så kul på dejten ikväll!

  SvaraRadera
 3. Hej! Måste först bara säga att jag gillar din blogg jättemycket och du verkar vara en så positiv och glad person! :D
  En fråga, har hört att franska killar är ganska framåt och flirtiga samt mer traditionella i könsroller, tycker du det här stämmer utifrån din erfarenhet i Paris?

  SvaraRadera
 4. Anonym 1: Ingen orsak - vad glad jag blir att det uppskattas! Jag lade mycket tid och tanke på det, och det gav mig riktigt mycket att göra det. Så tack, för att du gav mig ursäkten. :)

  Anonym 2: Åh, tack!! Vad fint sagt! Haha, jadu.... Sorgligt nog.. JA! Ja, ja, och ja. Alla killar (ändå 4-5 stycken) som jag pratat med verkar inte alls ha koll på det här med feminisim ("ja alltså jag tycker tjejer ska ha samma rätt som killar men alltså det är klart jag ska bjuda på middag och hålla upp dörren och de ska raka sig och så, annars vill jag ju inte ha dem???"). Däremot tycker jag inte de är väldigt flirtiga - visst, vissa är sliskiga svin som inte lämnar en ifred på gatan, men de man går på dejt med är rätt tillbakahållsamma. Men ändock romantiska, eftersom de vidhåller många av de stereotypiska könsrollerna om att "passa upp" på flickan. Men givetvis finns det en individuell faktor man ska ta hänsyn till - alla är olika! MEN.. Enligt mig åsikt, så jo.. Kulturen är lite annorlunda här. Men just nu är det faktiskt mest spännande, även om det inte är idealiska värderingar männen har, å min åsikt ;)

  SvaraRadera
 5. Go Emelie! :D Du får lära mig en massa franska med, haha!

  SvaraRadera
 6. Vad härligt det måste kännas! En annan kan ju bara säga en fullständig mening på franska (förutom Je m'appelle) - Mais ou est la gare, alors? Har på typ femton år aldrig haft användning för den dock 😉

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)