Lösenord

lördag, september 06, 2014

Min lokala marknad i Paris

Varje lördagsmorgon, så kan man lätt hitta in till en av alla lokala marknader som stolpas upp. Det är något som är så typiskt franskt här i Paris, hur alla vallfärdas till marknaderna för att sno åt sig de färskaste råvarorna. Det känns så miljövänligt, så personligt och så... nära, på något vis. Lite annat än att plocka upp broccoli-påsen från frysdisken på ICA.

Oftast är det min värdfamilj som handlar åt mig varje lördag och jag beställer varor, men förra lördagen fick jag faktiskt äran att smyga ut och köpa mina egna grödor!




Jag trånade förbi fiskdisken... 




... Sneglade på det färska köttet (färsk skinka må vara det godaste jag ätit i proteinväg.... Förutom ost då. Fransk ost.)




Givetvis, frukten! Med alla färger blir man helt som trollbunden.




Blomster! Alltid, alltid blomster!




Där gick jag och strosade, och hade i huvudet min lista på råvaror att köpa.
Däremot fick jag lära mig något, i och med att jag gjorde bort mig totalt.
Tydligen får jag alltså inte själv ta och plocka åt mig frukterna och ta till vågen. Nej, det ska madame eller monsieur som jobbar där göra. Jag fick mig själv en liten utskällning när jag började plocka åt mig några äpplen, av en dam som sade att "nej, mademoiselle! Jag tar. Vad vill du ha?" och ordnade allting åt mig.


Jahaja. Här har man alltså inget val. Man tvingas bli uppassad. (Fransmän alltså).



3 kommentarer :

  1. Älskar sådanna markander! Här i Wien är det nog Naschmarkt som är den mest berömda. Visst är den fantastisk, men också ganska dyr, för att inte säga väldigt dyr. På turkmarkanden på Brunnengasse är priserna däremot superbra, o dessutom inte lika mkt turister =)
    Hur är priserna på din marknad? O är det bara lördagar eller alla dagar? O LOL, jag har gjort exakt samma grej o börjat plocka ihop min egen frukkompott; inte så poppis visst ;-)

    SvaraRadera
  2. Åh markander är ju så himla underbara!

    SvaraRadera
  3. J'adore ce post. Tout simplement, adore.
    Sista raden är så klockren att jag kan inte låta bli att flina åt din fyndighet, fastän det är fjärde gången jag läser den!!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)