Lösenord

tisdag, september 02, 2014

Fransk vän, amerikansk biofilm och svensk middag

Så redan häromdagen skulle jag och min franska vän Alain förverkliga våra planer -
han skulle hem till mig för svensk middag!
När vi senare fick reda på att ingen av oss hade något för oss under dagen, så träffades vi redan vid lunchtid.
Jag hade klätt mig i vardagsklänning och sponsrade samma trafikfara på skalpen, och tog mig ut på en promenad för att möta upp dagens sällskap.


Det är fasligt hur jag inte kan sluta beundra de franska vyerna. Små smartcars, vackra balkonger, blomprydda fönster och så givetvis en glimt av mig själv i ett speglande glas.

När jag mötte upp min vän så fortsatte vi mot sydöstra delen av Paris - där jag aldrig varit - där vi gick på bio. Vi både var nämligen riktigt sugna på att se den nya 22 Jump Street.
Det var andra gången i livet jag var på fransk bio, men denna salong var verkligen superhärlig! Stora, bekväma säten, perfekt lutning, bra ljus... Plus att det är så klassiskt att man helt får välja plats själv (det gäller att man är i bra tid!).

Därefter visade han mig runt i området. Han brukade husera där förut, och har ett starkt band till just det arrondissemanget, och berättade hetskt och passionerat om restaurangerna, caféerna, lägenhetshusen. Här tar han ett kort på mig utanför Parc de Bercy.
Kring denna tid började jag bli hungrig. När han sedan erbjöd sig att bjuda på crêpes behövde han bara insistera en gång innan jag var övertygad.
Vi gick och smaskade på varsin nutella-crêpe, och helt plötsligt hade vi ramlat in på La Promenade Plantée! Helt oväntat, den lilla gång som jag skrivit upp på min Bucket List. Det är alltså en blomstrande och växtklädd gång som brukade vara en gammal järnväg, som nu går flera meter över Paris. Man har en fantastisk vy över hustak och kan se ut över Paris bland grönt och färgglatt.


Vi gick inte ens halva, men jag fick en liten glimt av något jag tror ser makalöst ut i blom, och som jag ser fram emot att återuppleva i vår.

Nu började fransosen peta på mig rejält, med sina pikar om att "Émilie! J'ai faim! J'ai faim! J'ai faim!" och vi skyndade hem till mig för den beryktade svenska middagen. Jag hade dukat så fint i svenska färger för att verkligen betona temat, och vännen min var imponerad.
Otåligt väntade han medan jag förberedde maten, vilket inte blev annat än klassiskt: Falukorv med stuvade makaroner. Till det hade jag en liten broccolisallad med tomat och gurka.
Efter maten satte vi på en film, närmare bestämt L'Arnacoeur (som jag tyckte så mycket, så mycket om!). Till dessert hade vi en burk glass, och något som Alain beskrivit som "franska motsvarigheten till Ben & Jerry's". Det var vi ju bara tvungna att smaka!

Michel et Augustin - La Vache Givrée
Vaniljglass med saltad karamellsås och karamelliserade mandlar

Fast här är då Michel = Ben, och Augustin = Jerry. Hoho.
Och gud, så god den var! Jag verkligen slukade den. När jag åt tre massiva skedar lyckades Alain få tag i en halv liten sked, för mitt tempo var definitivt snabbare än hans. Stackarn fick väl knappt en fjärdedel... (men en desto nöjdare Emelie!).

Vid 23-tiden var både filmen och glassen slut, och vi tackade varandra för en trevlig dag. Och gjorde givetvis mer planer för kommande vecka.

7 kommentarer :

 1. Åh, jag bodde i paris för några år sedan, världens finaste stad!

  SvaraRadera
 2. La promenade plantée är helt underbar när det blommar, där har du något att se fram emot!
  (Ett litet PS, hur reagerar Redoy när han läser om dina härliga äventyr...? Fast, det har ju inte jag med att göra! ;-) )

  SvaraRadera
 3. Du gör oss läsare allt lite nyfikna..

  SvaraRadera
 4. Teruko:

  Jag får ju höra det mesta medan det händer eller precis innan eller precis efter det hänt. Jag är ganska med i svängarna, men att läsa allt igen får min redan stora saknad att bara växa sig ännu större! :)

  SvaraRadera
 5. Ha,ha Redoy, tack för kommentaren!

  SvaraRadera
 6. Vilken mys-dag! Vilken bigraf var det? Jag går alltid till samma men är sugen på något nytt :)

  SvaraRadera
 7. Vad tyckte han om den svenska maten då?:)

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)