Lösenord

onsdag, augusti 06, 2014

Mina aktuella språkkunskaper

Fråga från Lovisa:
Hur säker är du på franska? Talar du nästintill flytande? Hur mycket har du pluggat? nyfiken!
Haha, nej, sanningen är att jag inte är i närheten av flytande. Jag har visserligen pluggat franska i sex år i skolan (grundskola + gymnasium) och sedan försökt ett år på egen hand (framför datorn och med olika appar) men det går väl sisådär när man inte tvingas utöva det regelbundet.

Med barnen går det väldigt lätt, samtalet flyter på - men jag pratar ju inte så värst avancerat. Och mest säger jag samma saker, med samma meningsuppbyggnad, och förklarar på "liknande" sätt.
Svårare blir det när jag kommer ut bland människor, och jag inser hur många ord jag inte kan, hur ofta jag använder fel genus eller försöker säga något jag inte alls har språkkunskaperna att diskutera. Jag tror ofta att jag kan säga väldigt mycket, men när allt väl vill komma ut så sitter det i halsen.

(Och därför är det ju lite läskigare att försöka lära känna nya vänner, som man önskar helst inte ska se en som efterbliven...)

Dessutom är det nästan lite roligt att Valentin - 4,5-åringen i familjen, brukar rätta mig....
"Non, Émilie! On ne dit pas comme ça! On dit comme ça: ...." (Nej, Emelie! Man säger inte så! Man säger såhär...).

Lite charmigt faktiskt. Men - jag blir ju bättre varje dag, utan tvekan!

 Och det är nog bra det, för snart ska jag göra inträdesprovet till skolan, för att veta vilken kunskapsklass jag ska börja i...


5 kommentarer :

 1. Jag gillar barn pa det sättet, de har förmagan att rätta en pa ett sätt utan att man känner sig dum. Jag är just nu inne i en period da jag känner mig helt jävla värdelös pa spraket, verkligen begränsad. Men som jag varit inne pa tidigare, det gar upp o ner i perioder. Tror jag har en liten downperiod generellt o da känns saklart även spraket botten. Men sa rätt som det är sa vänder det=) O jag är inte heller flytande, trots att jag bott här över tva ar. Det tar tid! Meen, sa är jag inte riktigt sa smart som vissa andra heller *blink blink* ;-)

  Spännande med skolan! Du berättar snart mer va?

  SvaraRadera
 2. Cissi Cecilia.vestlund@hotmail.com6 augusti 2014 15:21

  Hej! Jag ska till Paris på fredag för första gången och undrar såklart vart man äter dom godaste nutellacrepsen?

  SvaraRadera
 3. Är det fel att jämföra dig med en liten oskyldig hundvalp på den här bilden, för du är SÅ SÖT! Det riktigt värker i hjärtat när jag ser den och jag vill bara ge dig precis det du vill ha så att du ska bli glad igen!

  Det här med språket är verkligen svårt i början. Så tänk då att du redan pratar så bra som du gör nu! Helt otroligt! Det ska du vara stolt över! Jag är övertygad om att du gör megasteg redan och att du kommer känna dig fullkomligt bekväm i franskan mycket snabbare än vad du tror!

  SvaraRadera
 4. Är det på France Langue på rue des Belles Feuilles du ska gå? Där gick nämligen jag :)

  SvaraRadera
 5. Hihi, så omtänksamt av lilla Valentin.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)