Lösenord

lördag, augusti 16, 2014

Boulangerierna på hörnen

Bland det mest franska jag kan komma och tänka på - det är brödet. De fantastiska gudadoftande, nybakade baguetterna, croissanterna, chokladbrödet, bakelserna... Det är det mest autentiska och traditionella som jag vet bland fransoser, och den största stereotyp de faktiskt uppfyller - att traska omkring med baguetter under armen. Minst en gång om dagen.

På grund av att det tillhör vardagslivet så är det alltså inte svårt att få tag på en baguette. Det är för att det finns, bokstavligen, ett boulangerie på var och vartannat gathörn. Snarare är det svårt att inte få tag på en baguette, eftersom det knappt går att slita sig när doften av nybakt bröd når en.
Dessutom kan jag känna att ett boulangerie nästan är som ett konstverk. Insidan med alla olika sorter, uppradade i högar, bakelserna ordnade på rad och så den härliga atmosfären av ständig rörelse av fransoser som kommer och går.
Här har ni två av de boulangerierna jag ofta besöker när jag är ute på mina promenader. Det brukar bli en baguette per dag - och gärna en till under helgdagar.
Och ibland, trots att jag redan har en baguette, går jag in bara för att beundra interiören.


2 kommentarer :

  1. Gissar att det är lite samma i Paris som här, att man går till slaktaren för kött, bagaren till bröd och torghandlaren för grönsaker? Jag vill vill vill så gärna tycka att detta upplägg är enbart positivt... Men jag tycker det är lite jobbigt. Det är så svårt att hinna med att åka hit o dit på vardagarna, samhället har ju förändras så mkt o hemmafrun som i lugn o ro kan strosa runt o bedriva inköp är på utdöende. Samtidigt gillar jag inte att samma suerduperstora Supermarket tar över handeln i varje stad så att de små myllrande lokala butikerna dör ut. Ursäkta att jag svävar ut lite ibland men jag kunde inte låta bli, tankarna skenade då jag såg dessa vackra bilder ;-) O vad är chokladbröd?

    SV: haha, mina podd:ar är inte så djupa o sofistikerade som de låter ;-) Har du några podcast-tips?

    SvaraRadera
  2. Typiskt..nu vill jag oxå till Paris..nu!!!!!

    SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)