Lösenord

tisdag, juli 15, 2014

Hur går au pair-processen till?


Hur går det egentligen till, när man ska bli au pair?
När jag slängde mig in i detta hade jag ingen aning, och var fullt och frankt skräckslagen. Jag försökte söka information på flertal bloggar, hemsidor och forum, och gjorde allt för att i minsta detalj förutse hur jag skulle göra, vad som skulle hända, och hur man gör det bäst. Tveklöst bäst information fick jag hos bloggaren (och numera vännen!) Viktoria, som skrev så generöst och utförligt om processen. Men nu, nu är det min tur att ge det ett försök!


Hur gjorde jag?

1. Ta ett beslut.
Jag har alltid velat bo i Paris. Så länge jag kan minnas. Det har varit en otrolig, och i många år upplevt omöjlig, livsdröm å min sida (se bara här!). När tankarna väl började rulla om au pair:ande var jag tveksam, men bara efter lite reflektion med mig själv tog jag ett beslut. Ställ dig frågor som "vill jag det här?", "vad hindrar mig från detta?", och konkretisera gärna varför du vill det - då blir det lättare att bestämma sig. Jag tog beslutet en torsdag, och redan på fredagen var jag i full gång med mitt liv som framtida fransyska.

Sedan behöver det nödvändigtvis inte vara Frankrike - det kan lika gärna vara Nya Zeeland, England eller varför inte USA?

2. Skicka in intresseanmälan.
Fyll i ett simpelt formulär, och klicka iväg det. Inte svårare än så. Jag gick genom agenturen STS, och efter bara några minuter fick jag hemskickat information om hur jag skulle gå vidare.

3. Gief'em your moneh.
När du har kikat på informationen så har förhoppningsvis ditt beslut växt sig allt starkare. Då är det dags att betala in startsumman. Det är en rätt mastig summa på några tusenlappar, och dessa gör att agenturen börjar investera nog i dig för att fixa och trixa med dina papper och ta kontakt med motsvarande agentur i valda au pair-land.

4. Ordna fram alla viktiga papper.
Efter att du betalat in summan som agenturen tar för att hjälpa dig med denna tjänst, så skickar de hem massa formulär som de vill att du ska fylla i och namn på dokument de vill att du ska ordna fram. Det är allt från referenser om barnskötsel ("Emelie sitter barnvakt till lille Viggo så bra! //nöjd mamma") till personlighetsreferenser ("fan, min kompis Emelie är så sjukt cool! //aka kompis #67"). Där finns även anvisning om att skaffa fram personbevis, ett personligt brev till den framtida familjen, läkarintyg, bildkollage på dig själv och lite annat smått och gott. Detta tar några veckor att ordna.

5. Godkänd!
När du blir godkänd skickar den svenska agenturen din ansökan till motsvarande lands agentur, som börjar leta familjer.

6. Vänta, vänta, vänta, vänta.
Jo. Det är outhärdligt. Men medan du väntar så letar den utländska agenturen familjer, och när de väl funnit någon som är intresserad av dig, ja, då kontaktar agenturen dig! Då får då uppgifter till familjen - och sedan är det upp till dig att boka Skype-möte och sitta och tjattra med dem.

7. Välj rätt familj.
När du haft några Skype-samtal, och fått känna på några familjer... Då är det dags att välja - vilken kändes bäst, egentligen? Välj inte familjen som bor bäst, eller som ger dig finaste rummet, eller som betalar mest för dig. Ta familjen som känns bäst i magen. Tänk på att du ska bo där ett år - trivs du med familjen, så löser sig resten! (Ett riktigt bra inlägg om familjeval kan läsas här).

8. Skriv på kontraktet.
Sedan är det dags att skriva på kontakt, som skickas både till dig och till din familj - om ni båda valt varandra. Ni ordnar själva med flyg och avresedatum, och kommer överens tillsammans med din framtida värdfamilj. Och glöm för guds skull inte att teckna en bra försäkring!Jag hoppas jag belyst vagheter med en lite tydligare beskrivning av processen, när man ska bli au pair. Ännu har mitt äventyr knappt börjat, men jag känner mig pirrig och förväntansfull så det räcker och blir över.
Redan nu kan jag säga att detta kommer att bli makalöst.


2 kommentarer :

 1. Hej!
  Har lite funderingar... Jag ska precis som du åka med STS/Accueil till Paris och bli au pair och är nu i processen med att hitta rätt familj. I ditt inlägg beskriver du att du har haft flera familjer att prata med och sedan få välja vilken det är som känns rätt.
  Har blivit matchad med totalt 4 familjer nu, den första bodde 50 min utanför Paris så jag tackade nej till den och likaså den andra. Den tredje hade jag ett Skype-samtal med, men både jag och familjen tyckte att det inte kändes rätt. Nu har jag fått kontakt med en fjärde familj och ska troligtvis skypea med dem i helgen. Men grejen är den att det verkar som jag endast får tacka ja eller nej till familjerna jag matchar med, jag får inte fler alternativ att välja emellan utan det är en i taget. Kan du beskriva mer i detalj hur det gick för dig under matchningsprocessen?
  Föredrar att du mejlar mig på: lollok-son@hotmail.com.

  Tacksam för snabbt svar! :)

  SvaraRadera
 2. Det ser ju lite annorlunda ut om man inte hittar en familj via en förmedling utan via t.ex au pair world eller kontakter. Det är otryggare att göra så men kan också bli väldigt bra. Jag var au pair utanför Paris och hittade min familj via kontakter. En del av mina kompisar hittade också sina familjer på internet. Det är billigare men otryggare och det gäller att ha en buffert för oförutsedda utgifters som flygbiljett hem eller pengar för att bo kvar och söka efter en ny familj. För mig och en del av mina kompisar fungerade det jättebra och för andra inte.

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)