Lösenord

onsdag, juli 30, 2014

Fransoser och sötsaker


Häromdagen fick jag en jätteintressant kommentar, med en liten fråga...
Den kom från Alexandra, och löd i korthet såhär:

"Hur kan fransoserna äta så mycket sötsaker, men ändå vara så slanka?
 Har de inte diabetes hela bunten?"

Och ja, det är ju sant - fransoser äter sött flera gånger om dagen!
Vilket egentligen inte är konstigt det, med tanke på utbudet. Det finns små franska viennoiseries (bakelser) såsom tartes och croissants, pains au chocolats, macaroons och eclairs, chokladpraliner, crêpes, och för att inte tala om hederliga baguetter. (alltså jag dör!)


Fransk frukost är definitivt inte lika fräsch och frisk så som hemma i Sverige. Här äter man bröd med smör och sylt, eller nutella. Det finns även juice, kaffe, och ofta tillgång till sockriga flingor.

Mellanmål brukar alltid vara en liten goûter, vilket brukar vara två eller tre chokladdoppade kakor, kex eller små bitar sockerkaka.

Dessert blir det till både lunch och middag. Det kan vara allt från en glass, chokladmousse, frukt eller bakelse. Beror på humör för tillfället.

För att inte glömma chokladbiten till kaffet! Choklad anses nämligen inte som "godis" i Frankrike, utan bara ett litet vanligt mellanmål. Klart man äter choklad varje dag, det är inte osunt någonstans?


Och så här håller det alltså i sig - de äter faktiskt sött varje dag.
Men - skillnaden är mängden. De äter ofta, men inte mycket. Skillnaden ligger i att vi i Sverige snarare svullar på våra godheter om helgerna, medan fransoserna äter med måtta - flera gånger varje dag. Därför lyckas de, tillsammans med regelbunden, sund träning, hålla sig i form och må riktigt bra.

Kanske något vi i Sverige bör anamma? För vem vill inte äta godsaker varje dag?


4 kommentarer :

 1. Intressant obeservation! Speciellt för en (läs mig) som föredrar sött framför salt 11 ganger av 10. Typ. hehe

  I Österrike är det lite samma sak; hit har inte proteinshakes, kvarg och fitspo hittat. De äter utan att tänka, en knödel här, en croissant där. Kanske en fralla med nutella till lunch. (Alltsa nu generaliserar jag ju grovt, men pa det stora hela). Jag tyckte detta var superkonstigt i början som är van med lördagsgodis, tva varma maltider om dagen och kostcirkeln. Jag tror inte det ena är rätt och det andra fel. Men det jag tror man kan lära sig av österrikarna är deras avslappnade mentalitet. De äter vad de vill när de vill o det funkar rätt bra det =)

  SvaraRadera
 2. lite liknande som med alkoholen då, tänker jag. runt medelhavet: smutta på ett glas vin länge, även till lunchen och på vardagar, och njuta av det. i norden: hetssupa på helgerna.

  SvaraRadera
 3. Såååå gott med massa skit! Jag kommer spåra ur i Frankrike :O

  SvaraRadera
 4. När jag var i Frankrike på språkresa var matvanorna något av det mest intressanta tycker jag! Bodde hos en värdfamilj där frukosten bestod av en liten bit baguette som jag och min kompis fick dela (bryta) och bre smör eller Nutella på, och till det mjölk (rumsvarm-som vi tog ur skafferiet). Lunchen, en baguette med typ parma eller brie på som värdmamman fixat. SEN på kvällen, sent, åt vi middag hela familjen samlad ofta någon slags gryta. Utsvulten var man då, iallafall första veckan innan kroppen lärt sig de nya matvanorna. Stooor middag (mangez plus oui oui!!) och efterrätt såklart, ofta en liten glass och sen sa vi bon nuit! Oj som man såg fram emot middagarna pga hunger och för att det var trevligt och SÅ gott! Charmen med bröd i papperspåse till lunch och den lilla frukosten i ett trångt kök med en vän och fransk morgontidning åh!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)