Lösenord

fredag, juli 26, 2013

Skam


Det är en dominerande, diktatoriskt triumferande känsla som fyller upp och fyller ut - tar över, bestämmer och domderar. Det är en känsla som för regim likt gift i ådrorna och fläckar synfältet med fördärvelse. Det är en emotionernas tyrann; en blottare av brist och förmedlare av inkompetens. Den gnyr, grinar och gormar samtidigt som den hånar, härskar och hatar - och den tystnar inte. Den tryter inte.

Skammen som gift är omöjlig att negligera, smärtar att ignorera och expanderar vid varje desperat försök att bli den kvitt. Den regerar över tankeverksamhet och färgar omdöme, estimerar lägsta möjliga egenvärde och hamrar, hamrar, hamrar på det lilla huvud som du snart tror kommer sprängas. Sprängas av ett tryck som pressas från insidan, ett tryck som skamgiftet vållar och stolt utbasunerar.

Den är som en varm vätska; en vätska som proklamerar kroppen som sin, som fyller ut och pressar gentemot skallben, armar, bröst och ben. Den är kvav och eldig, och så pass varm att den får huvudet att brinna, fingrarna att klumpaktigt utföra sina sysslor och pannbenet att önska hårda slag.

Skammen pressar utåt men vill inte ut: den vill föranleda smärta, armod och misär. Den äger hat som kräver hämnd, hämnas på den hopplösa, äckliga, patetiska lilla varelse som är jag. Samtidigt vägras den erkännas, ty skammen hotar med en rädsla om än mer skam vid dess bekräftelse. Än mer skam som innebär än mer smärta, än mer armod, än mer misär och ett allt starkare tryck.

Men skammen, den ljuger. Likt den ormliknande lurendrejare den är, bluffar den även om sin potential och existerar bara i ljuset av uppgivelse. Utan uppgivelse växer styrka, växer vilja och växer initiativ. Vad som tros vara en nedbrytning av självet kan istället bli dess näring. Uppgivelsen bör uppgöras upphöra.


Ja, för i helvete.
3 kommentarer :

 1. Skam är typ den värsta känslan. Ibland skäms jag i efterhand i den grad att jag måste nypa mig själv så att jag får blåmärken för att skamkänslan är så äcklig, haha! Sjukt! Vadan detta inlägg?

  Haha, naw! Gulle dig, du är också fin! Och jag måste säga att din bästis passade väldigt bra i den där korta, mörka frisyren! Klädde henne verkligen :)

  Ja alltså, Medium (som är på bilden) satt bra förutom vid brösten, haha. Halva behån syntes på båda sidorna, inte så fint alltså. Men Large var alldeles för stor, och var liksom fulpösig på ett sätt som inte gick att tåla, haha. Jaja. Struntsamma. Det kommer fler klänningar ;)

  Nää, men förstod det, kommentarer prioriteras ju knappast när man har sin bästis på besök ju! :) Så ingen fara alltså! Ah, så du har redan en lägenhetsbudget, duktigt värre hörrödu! Försöker också spara men går sämst, haha!

  Vad gör du lördag den 3:e på förmiddagen? :)


  SvaraRadera
 2. Skam är verkligen en hemsk känsla. Finns inget som kan bryta ner mig lika pragmatiskt som den känslan.

  Jag skäms verkligen enkelt. Ofta för helt onödiga saker. Konstigt nog är det vid de få tillfällena som jag har anledning till att skämmas som jag oftast inte skäms. Då brukar jag känna trots istället. Men när jag verkligen inte har anledning att skämmas, då kan jag skämmas hemskt mycket. Som när jag åkte bil med en vän och vi lyssnade på musik. Jag sa "det här måste vara låten x", och han sa, "nej! det är ju låten y!", och direkt hörde jag, att så var det ju!! "Det borde jag ju ha kunnat! Det var ju ett band jag tycker jättemycket om, en låt jag tycker jättemycket om". Jag hörde ju snabbt att det var ju den låten, men jag skämdes verkligen för att jag först hade hört fel. Det kändes verkligen som ett förskräckligt misstag. "Nu måste jag verkligen ha sjunkit i hans ögon för att jag misstog mig så. Han kanske tror att jag inte har någon koll på det där bandet alls! Han kanske tror att de är helt oviktiga för mig! Nej det här är inte okej! Nu är jag verkligen en i grund och botten värdelös människa".

  Så gick mina tankar i den stunden, och det gör de ofta, för liknande småsaker...

  SvaraRadera
 3. 0. Emelie, herre gud vad du har talang för språket! Du kan uttrycka dig och använda språket på ett sådant sätt att du målar en Mona Lisa då jag målar en streckgubbe. Fantastiskt!

  1. Jag har svårt att tänka mig att en så härlig, fin, glad och omtänksam tjej som du har något som du behöver känna skam för! Klart man kan skämmas över pinsamheter eller ha dåligt samvete, men skam, det är det sista du ska känna!

  2. att du inte hunnit vara lika aktiv i internetvärlden ser jag som ett mkt positivt tecken på att du levt livet, mått bra och njutit ;-)

  3. vilken solskenshistoria! O vad fina ni var i era klänningar! Jag har också den dåliga vanan att ”falla för” vänner över världen och således förstår jag hur det känns då man äntligen får träffas IRL, och även hur tungt det är att skiljas åt igen :/

  Nu bestämmer jag att skammen helt säkert bara är ett hjärnspöke som spelar dig spratt; låt bli att oroa dig över saker som inte finns ;-)

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)