Lösenord

tisdag, februari 19, 2013

Nystartad KBT och franska grubblerier


Som en del av min psykologutbildning krävs det att man går 50 sessioner i egenterapi för att bli godkänd.
Jag valde att dela upp min terapi, och gå 40 gånger i psykodynamisk terapi, och resterande 10 gånger i KBT.

Jag har just gått klart mina 40 sessioner psykodynamik, och har ivrigt sett fram emot KBT.
(Det är nämligen det jag tror att jag vill arbeta med..)

Igår var jag på mitt första KBT-möte, någonsin. Jag tog tunnelbanan på morgonen och klockan 10:30 satt jag i det sofistikerat inredda väntrummet. Jösses, vad spänd jag var..
Oj, vad jag sett fram emot det, och oj, så fantastiskt det var!


Jag har alltid varit skeptisk mot psykodynamiska metoder, just eftersom jag anser dem vara så luddiga och svårgreppbara.
KBT var - som jag missänkte - rena motsatsen. Konkret, enkel, lättförståelig och logisk.

Jag var där, fick tala ut lite om vad jag vill arbeta med (hos mig själv), vad jag vill veta om yrket och metoderna och..
Ja. Jag fick en beskrivning, jag fick ett syfte, och jag fick en hemuppgift - allt till nästa vecka.


Tänka sig, va. Jag känner mig redan helt fri från alla tänkbara psykiska bekymmer. (amen typ)

 ---


På det så har även Martin satt griller i huvudet på mig - griller angående att anmäla mig till en sommarkurs i franska på universitetet för att fräscha upp mitt favoritspråk. Visserligen har jag redan läst dessa kurser i gymnasiet, men samtidigt.. Så vore det ju så kul..!

Detta har jag grubblat över de senaste dagarna, och.. Tänk, att få spendera en sommar och läsa massvis med franska.. Åh.. Nästan så att Paris-yran aldrig tar slut..!


Je suis une fille avec des rêves très passionnés. http://vickys.se/wp-content/uploads/2011/01/small-heart.gif5 kommentarer :

 1. Vad fint att du uppskattade KBT:n! Är det möjligt att dela upp lite hur man vill eller finns det restriktioner och riktlinjer att gå efter?

  Och så himla roligt att du ska gå franskakurs, kommer nog bli alldeles toppen! Då får du en start där i Paris och fortsätter uppfriskningen under sommaren. Kul!

  sv: Haha, ja. Franskt för mig är så litet och otympligt det kan bli men ändock charmigt, och även lustigt. Tänk fransk balkong - franskt loft. Hiho.

  Ja! Det kan jag absolut göra, ska försöka knäppa en bild när vi faktiskt har bäddat, som sagt, haha. Lite lata är vi med det.

  "Ensemble c'est tout" heter Lauras favoritfilm, jag har aldrig sett den... Har du?
  Ja det kan jag tänka mig. Haha skryt-Mlis! Närå. Man får skryta om sina bakverk. Jag brukar skryta om min morotskaka. Haha.

  Åhåå... Då ska jag kolla upp schemat och återkomma. Absolut! Sommar-Strömstad är bäst..!

  SvaraRadera
 2. Åh franska är vackert!
  Jag hade velat kunna prata något främmande språk. Jag kan lite italienska, men inte mycket...
  Du är så himla söt! <3

  SvaraRadera
 3. Åh KBT! Får jag fråga varför du valde att ta hela 40 psykodynamiska och endast 10 KBT, när det är KBT du både tror är bättre och det du vill jobba med?
  Är det på grund av kostnaden?

  Gud så spännande i alla fall, vill verkligen höra om det när vi ses! :D

  Och vad roligt med franskakurser, det tycker jag absolut att du ska göra! <3

  SvaraRadera
 4. Hur kommer det sig att du valde så lite KBT, om det nu är det som du verkar dras mest till? Eller fanns det kanske bara 10 tillfällen?
  Härligt att du tyckte att det kändes bra och ser fram emot fortsättningen.
  En sommarkurs i franska låter ju riktigt trevligt, eftersom du är såpass intresserad av språket och landet. Tycker franska är ett otroligt fint språk, kan dock inte prata det...
  Kram!

  SvaraRadera
 5. På riktigt! Blev minst sagt förvånad över kroppens plötsliga samarbetsvilja, hurra! Nu jäklar ska jag bara få till det andra benet... Och därefter, flexibiliteten från förr som var obegränsad!

  Resan ja, oj, helt otroligt. Jag har fått med mig så mycket hem, både material, citat och livsberättelser, men kanske mest en ovärderlig och ny bild av livet på både individ- och samhällsnivå!
  Själva rapportskrivandet har inte riktigt tagit fart, men jag tror och hoppas att det kan bli något värdigt utav det!

  Och alltså, dina studier - det låter så otroligt intressant! Hur ser det ut när man läser psykologprogrammet; får man välja "inriktning" efter ett par terminer, eller läser alla ett gemensamt års-övergripande program? Har själv aldrig testat just KBT-terapi, och är väl rent objektivt skeptiskt inställd till det hela... Ska bli intressant att höra vad du tycker om det! Har i alla fall hört att det skall vara himla effektivt vid behandling av fobier av diverse slag!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)