Lösenord

onsdag, januari 30, 2013

Skolauskulation: Tillbaka till högstadiet.


Igår spenderade jag dagen med att genomföra en skolauskulation - alltså;
Att åka ut till en skola och gå med en klass hela dagen, för observation. Jag hade en bunt 8-klassare att leka följa-John med.

Det var något av det roligaste jag fått vara med om på programmet!
Egentligen önskar jag att jag kunde skriva om allt och alla, redovisa mina observationer och analyser och slutsatser om gruppens dynamiska beteendefunktioner - men dessvärre (eller dessbättre, må sägas!) har jag tystnads- och sekretessplikt.

Däremot kan jag säga att det var väldigt spännande att återgå till en gammal miljö - gamla träslöjdsalar, att ha musiklektioner, argumentera på samhällskunskapen, och det bästa av allt: Franskalektionen.

Aldrig har jag tidigare varit så ivrig - jag satt raklång på min stol, det kittlande i armen för att jag så gärna ville räcka upp den och svara på alla frågorna. Lärarinnan talade i princip bara franska, och jag förstod vartenda ord. För att inte avbryta lektionen för mycket så fick jag in en fras, om att vi psykologstudenter var där på besök.
Annars satt jag tyst och snäll och bara antecknade beteende (fastän det var så svårt!).

Och gissa om både lärare och ungdomar var intresserade av oss,
som satt där med anteckningsblock hela dagen och följde efter dem....


Det ser inte alls ut som på gamla Psykologiska Institutionen, minsann..


Sedan fick jag även äta min första skollunch på numera två år! Helt sinnesjukt.
Jag märkte dock att jag växt upp och blivit mogen, när jag öste på med en riktig lärar-portion. Sallad över halva maten.
Lite skillnad från alla ungdomar som sprang runt med bara pasta och sås. Däremot var det riktigt gott - pasta med kycklingsås.


Så här såg det bannemig inte ut när jag gick i högstadiet..Vad skulle så mycket sallad och bönor vara bra för då???


Fler bilder vågar jag emellertid inte visa, eftersom det kan röja anonymiteten. Jag kan däremot visa en bild som jag tog på hemvägen, på den vackra solnedgången...


Och gudars, vad trött jag var över att ha varit igång och observerat intensivt från 08:00-15:00..
Tänka sig, att man klarade sådana dagar på den tiden!


(Jag har verkligen blivit gammel.)
6 kommentarer :

 1. Förstår att högstadiet måste varit rena nostalgin för dig, kul att höra hur roligt du tyckte det var. När det kommer till sallad är alltid min tallrik full av grönt, det är det godaste som serveras på min skola förstår du...
  Riktigt fin solnedgångsbild!
  Kram! <3

  SvaraRadera
 2. Åh vad spännande och roligt! Vill höra mer på lördag. Känns som om vi har en del att prata om :D
  Längtar verkligen!

  Ja gör videoinlägg! Det är superkul! Jag spelar dock in med Photobooth (en inbyggd kamera som finns i Mac-datorer). Har du en webkamera? Annars kanske du kan spela in på mobilen och ladda upp det bara?

  Och javisst, målningen Lisa gjort är fantastisk, dessutom gjorde hon den när hon gick i 9an (3 år sedan) och nu går hon på bildgymnasium så hon har utvecklats massor. Jag vill också kunna måla...

  Har du förresten gjort bilden på inlägget "En klassisk Emelie"? Du är ju en begåvning! Haha
  <3<3<3

  SvaraRadera
 3. Åh, vilken grej!! Nu får du mig att börja längta efter att komma igång med psykologstudierna. Just barn och ungdomars beteende tycker jag är himla spännande, och att få iaktta just högstadieelever i grupp måste vara väldigt intressant. Hehe, minns ju hur man själv var på högstadiet.. (även om jag helst vill glömma! hahah)
  Sann lärarportion också, kommer ihåg när man såg hur lärarna tog mat och sååå mycket sallad, medan man själv lassade upp typ.. pasta och ketchup. Näringsrikt och bra, höhö.
  Hade du någon såndär typisk favoritskolmat?
  Jag gillade potatisbullar och kycklingkorven som brukade vara till. Och så brukade vi få en wok med kyckling, couscous och grönsaker som jag älskade! Och klassikern pasta med sås såklart.

  Den där surdegsmackan ser dögod ut, och vad trevligt med afternoon tea. På Harrods i London finns det en särskild "tesalong" som bara serverar just afternoon tea, med massor av gulliga sötsaker och tesmaker. Det skulle nog kanske passa dig, tehe. Tyvärr har de nog ingen kladdkaka - det tycks ju vara ett ganska svenskt fenomen, åtminstone den där riktigt kladdiga och chokladiga sorten.
  Härligt att du funnit en så bra vän i Jangi också :)

  OCH ALLTSÅ DIN HALK-INCIDENT hahahaha ser det framför mig!!! Och sen att du sitter där och flinar medan folk går förbi hahaha. Jag känner igen mig sjukt mycket, är likadan själv; oerhört klantig. Igår när jag var på väg till förskolan på morgonen halkade jag på en isfläck och landade rakt i en vattenpöl. Fick springa hem och byta kläder, och jag som redan var lite försenad..


  sv: Mitt hår var näästan ända ner till naveln förut, så för mig är det en stor skillnad haha. Men jag börjar vänja mig vid längden nu! :) Rätt skönt att inte ha så mycket att behöva borsta varje dag..

  För tillfället har jag inte direkt några vänner på långdistans, förutom ett par stycken då, men de bor någon timmes tågresa härifrån så det är ju inte alltför långt emellan oss. Himla bra grej det här med Internet i alla fall, då kan man ju ta del av varandras liv på avstånd ;)
  Jag har dock en vän (min granne) som för några år sedan flyttade till Irland och bodde där ett par år, men vi hade ändå en bra kontakt under tiden och jag var där och hälsade på! Sedan flyttade hon tillbaka till Stockholm, och nu för inte längesen så flyttade hon faktiskt hela vägen tillbaka till den lilla staden där jag bor, haha! Så nu kan jag träffa henne riktigt ofta, så himla kul!

  HUGSIES!

  SvaraRadera
 4. Jag kan verkligen se mig hur du sitter där och antecknar frenetiskt! Haha, sötnos. Förstår att det tog på krafterna dock, du kan tänka dig hur det är att vara vikarie... Man är ju helt slut överallt när man kommer hem. Speciellt om man har en tendens att analysera beteenden mycket - finns många beteenden att analysera.
  Och skolmat- tjoho! Jag tycker faktiskt att skolmaten väldigt ofta är helt okej, till och med god. Och det var en vuxenportion med massa grönsaker och nyttigt, vuxenpoäng, vuxenpoäng..!
  Vad kul att du förstod allt på franskalektionen, och gud vad bra att läraren endast talade franska, det är ju fantastiskt bra. I min skola var det inte riktigt så, vilket är synd, för det är såååå viktigt att prata, prata, prata.

  sv: Ja, Criminal Minds är så bra! Jag började titta på säsong ett nu och har sett massor med avsnitt pga tristess och fångenskapen här hemma, haha.

  Ja, det är väl det. Jag stannade till och med hemma idag, för att jag hade redigt ont i halsen när jag vaknade... Är väl lika bra att bli fullständigt frisk så jag slipper insjukna igen, som du säger.

  Haha, nej, det kan man ju trösta sig med, ramlade ju rätt fort pladask, åtminstone ;)

  Vad roligt med vänskapliga kontakter! Alltid uppskattat.

  Åh, vad många trevliga och fina planer du har för ditt födelsedagsfirande..! Passande att fira med din favoritpojke på din favoritdag i veckan. Hoppas du får det himla fint, på alla sorters firanden! Jag åker hem mitt i natten där till Sverige en sväng för begravning och sådär, så jag kan säkert slå en lite pling om du vill?

  Och tack, Mlis. Du är fin. Jag minns det, jag försöker tillämpa det. Tack.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 5. haha åh vad pluttigt liten jag känner mig när du är så pass vuxen att du observerar en grupp åttor och jag själv bara går i årskursen över, hihi :D

  SvaraRadera
 6. Haha, ja fy, det är sjukt jobbigt. Har grym respekt för högstadielärare, vilka kämpar!

  Härligt att du njöt så mycket av franskan. Ja, men det behöver ju inte vara omöjligt? Kanske när du är utbildad psykolog eller senare i livet? Man vet aldrig!

  Vad härligt. Jo den var faktiskt helt okej på min skola också, till och med god som sagt! Var nog lite social-statusgrej för vissa.

  Tack raring, detsamma! ♥

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)