Lösenord

tisdag, januari 15, 2013

Nattens ignorans är dess svaghet


Klockan förkunnade en ny begynnelse när dygnets varv var över. Mörkret hade sedan länge anfallit dagen och dess dominans tedde sig onekbar. Dagen var så här års redan svag till att börja med, och kampen var lätt vunnen trots snötäckets glittrande motstånd.

Luften var kall som berörd av natten, och alla värmande försök stod som ångmoln mellan läpparna. Det var kyligt och frosten bet, men trots det hade jag inte på mig mer än ett tunt bomullslinne. Gatlyktorna lyste ensamt upp plättar av ett matt gult, en kontrast som enbart förstärkte vetskapen om mörkrets dominans och försvagade den hoppfullhet de så längtansfullt försökte sprida.

Jag ville huttra till men stod emot - här skulle nattens kyla inte bekräftas oövervinnelig. Jag är starkare än så; jag är en dagens följeslagare och ljusets bästa vän, värmens kompanjon och klarhetens allierade. Min vitalitet äger styrka över nattens slagkraft och dess enträgenhet faller kort mitt syfte.

Jag knöt nävarna hårt i det tunna linne som omslöt knottrig, blek hud. Jag berättade historierna tyst för mig själv än en gång. Berättelserna blev till ånga som flydde uppåt och sökte frihet från det kvävande mörkret.
Berättelserna försvann, men ordens betydelse hängde kvar och dess närvaro betonade innebörden.

"Nattens ignorans är dess svaghet. Dess okunskap och hånfullhet baseras på den härskarställning över dygnet som tiden givit dem. En härskarställning som enbart vittnar om de motståndare som - till skillnad från mig - backat bak och givit plats till vad som slukar tid och rum."

Jag är starkare än så; mörkret kan bita utan att jag skriker och det tysta utmanas av min brist på rädsla för den. Ensamheten utgör den spelplan där min beslutsamhet dansar ansträngningslöst med min vilja, och varje bett är ett försök som blir till ett stegbyte i motivationens dans.

Nattens ignorans är dess svaghet men min ignorans är min befrielse.
Berättelserna blir till ånga och flyr vad som aldrig kommer avslutas men som varje natt påbörjas.
5 kommentarer :

 1. Blir alltid lika imponerad när jag läser någonting du har skrivit! Klokt och välskrivet som vanligt. Du har ett imponerande ordförråd, min vän!

  sv: Haha, absolut. Men kladd är väl svårt att motstå för vem som helst!
  Hehe, vi är nog ganska duktiga båda två på att äta Marabou! Har med mig två chokladkakor hit faktiskt, mjölkchoklad, får se när jag behöver dem som mest ;) när jag saknar honom som mest ska jag äta lite mjölkchoklad och längta lite extra sjukt mycket.

  Ja, jättefin nalle! Eller hur, varmt och gosigt gör allting bättre. Emsi-apan, tihi. Sötis.

  SvaraRadera
 2. Finner inga ord, riktigt bra skrivet verkligen!
  Sv: Kylan har fått mig att spänna mig som attan, så nu går man runt och har ont i axlarna hela tiden, inte kul alls. Fick lite massage av mamma igår, men skulle nog behöva en expert som fick knåda på mig i en timme eller två för att bli riktigt avslappnad igen.
  Kram! <3

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen ett vokabulär som inte går av för hackor! Jag älskar hur du liksom målar med orden och fångar känslor man har men inte kan uttrycka - fantastiskt fint!

  SvaraRadera
 4. VAD FÅR DU ALLT IFRÅN?

  SvaraRadera
 5. Ditt sätt att skriva är så himla fint.

  Svar: Jag tycker det är lite spännande faktiskt!
  Ja, det känns fint. Jag har kanske inte fjärilar i magen direkt men nog tycker jag om honom.

  Mitt hjärta tillhör venedig. Nu och för alltid! Men det hindrar mig inte från att vara nyfiken på resten av världen!

  SvaraRadera

Tack, nu gör du mig glad!

(Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du ha svar, så skriv gärna emailadress här!)